Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig
Skrevet af Steen Blom Kirsten, d. 03-02-2013
De vigtigste problemer, henviser dog til opbevaring. Atomreaktorer i de store industrialiserede lande, vil producere tusindvis af kubikmeter højaktivt affald. Problemet med en langsigtet deponering for høj-niveau affald forbliver uløst. Højradioaktivt affald opbevares i rustfri ståltanke, men der har været lækager. En proces til at størkne affald i glas (forglasning) er ved at blive undersøgt, men faren er, at glasblokkene kan nedbrydes senere. Hvad angår underjordiske lokaliteter, har søgningen efter stabile geologiske formationer ikke været en succes, og vi kan ikke forudsige fremtidige geologiske bevægelser, der er ikke nogen garantier. Mellem- og lav-niveau affald er blevet begravet i underjordiske formationer i USA og i Storbritannien, men i USA er tre steder blev lukket for flere år siden på grund af forurening. Fra oktober 1994: http://www.share-international.org/archives/environmental/en_close_nukes.htm . Konklusion: Atomaffaldet er dødsensfarligt og bør ikke
deponeres, hvor der bor mennesker eller dyr. Kort sagt uønsket i Danmark.
Skrevet af Infogruppen, d. 31-01-2013
Omegnsstudierne er offentliggjort i dag

http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Slutdepot-for-radioaktivt-affald/2013/Januar/Tvaerministeriel-arbgrp-offentliggoer-omegnsstudier.aspx
Skrevet af Infogruppen, d. 30-01-2013
Så ligger videooptagelsen fra Borgermødet på Munkebo Lokal-TV website: www.mltv.dk
Hjemmeside:
Skrevet af af fra Kjerteminde Avis, d. 26-01-2013
Stor opbakning til møde om atomaffald
Skrevet af fra Fyens Stifstidende (c), d. 23-01-2013
Atomaffald: Minister blev væk
fra fyldt forsamlingshus

Men sundhedsministeren gik glip af debatten. Hun takkede nej 17 timer i forvejen.

Kølstrup: Sundhedsminister Astrid Krag (SF) gik onsdag aften endnu en gang glip af en debat om placering af atomaffaldet fra Risø-reaktoren.

Til høringen på Børsen sidste år måtte hun gå meget tidligt. Informations- og aktionsgruppen i Kølstrup-Kertinge havde derfor inviteret hende til deres informationsmøde i forsamlingshuset onsdag aften.

De ventede længe spændt, men klokken to natten til onsdag indløb svaret - og det var et nej tak.

Til gengæld havde både folketingsmedlem Jan Johansen (soc), borgmester Sonja Rasmussen (Borgerlisten) og Torben Andersen (SF) fået tid til at komme og orientere de omtrent 100 fremmødte om, hvordan sagerne står.

De kunne sprede en smule optimisme, efter at sundhedsministeren i en pressemeddelelse tirsdag oplyste, at nu vil man også undersøge mulighederne for enten at eksportere affaldet eller at gemme det i et mellemlager som alternativer til at grave det langt ned i jorden i et naturskønt område, der eventuelt er Kertinge Mark.

Med i panelet sad også Anne Albinus. Hun er en kvinde fra Aalborg, der ikke har det fjerneste i klemme i forhold til atomaffaldets placering. Men hun er blevet provokeret af måden, tingene foregår på, og ikke mindst af selskabet Dansk Dekomissionering, der står for at nedrive Risø og fjerne sporene.

Derfor har hun kastet sig ud i at samle informationer, og det har hun gjort meget grundigt. Hun fortalte på mødet om en lille del af alt det, hun har fundet frem til - viden der kan være aktionsgrupperne til stor nytte.

Interesserede kan læse alt det, hun har fundet frem til via kilder i ind- og udland på hendes hjemmeside, der har det lange navn:

https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home

Af: HELLE NORDSTRÖM, Fyens Stiftstidende
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 23-01-2013
Mange tak for I mødte op her til aften og støttede vores fælles sag.

Tak til indlægsholderne for deres bidrag til debatten og tak til jer 103 mennesker, der mødte op (så vi måtte slæbe ekstra stole frem) og var aktiv i snakken.

Anne Albinus indlæg kan I læse på nedenstående link.
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (c), d. 23-01-2013
Kertinge Mark stadig på tale som mulig aftager af 5000 tons atomaffald

En mulig risiko for placeringen af atomaffaldet fra Risø på Kertinge Mark er stadig ikke drevet over, og området, der grænser op til både Kerteminde Fjord og Ladbyskibet, er stadig med i udvalgsrunden.



Der er endnu ingen afgørelse på hvilken af de seks udvalgte kommuner, der risikerer at skulle huse det nukleare affald. Udover Kerteminde er Østermarie ved Paradisbakkerne på Bornholm, Rødbyhavn i Lolland Kommune, Hvidbjerg Thyholm i Struer Kommune, Salling i Skive Kommune og vest for Skive i Skive Kommune udpeget som havende gunstige jordforhold til at modtage og nedgrave de 5000 ton nukleart skrot, der svarer til hvad der kan være på 250 lastbiler med anhænger. Eventuelle fremtidige transporter med affald fra industrien og sundhedssektoren kan også ende på depotet.

Afgørelse stadig under udarbejdelse

Allerede før nytåret 2012 skulle afgørelsen om placeringen have været taget, men grundet stor protest fra samtlige kommuner og enkelte af folketingets partier, har man valgt at udsætte beslutningen til sidst i 2013. Det undersøges nu i Folketinget hvorvidt man kan transportere det farlige affald til udlandet eller opbevare det på et såkaldt mellemlager på jorden. Begge løsninger vil dog være i strid med hvad folketinget selv besluttede i 2003, nemlig at det radioaktive affald, der er på Risø, skal placeres til slutdeponi et sted i Danmark.

Efter et møde omkring sagen den 21. november 2012, udtalte sundhedsminister Astrid Krag, at ”der har været en god drøftelse, og der synes at være bred politisk enighed om, at man skal fortsætte processen med at finde det bedst egnede sted i Danmark til opbevaring, samtidig med at man afsøger mulighederne for at få affaldet fra Risø til udlandet”.

Ud af de seks udvalgte kommuner skal der yderligere indkredses til to kommuner inden den endelige afgørelse.

Møde i Kølstrup Forsamlingshus

I aften samles den lokale modstandsgruppe så igen til informationsmøde i Kølstrup Forsamlingshus kl. 19.00, hvor både Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen, Torben Andersen fra SF samt folketingsmedlem Jan Johansen vil opdatere de fremmødte om hvordan sagen udvikler sig. Mødet er åbent for alle og man kan endda nå hjem at se håndbold.

Rikke Mohr Jørgensen
Skrevet af Poul Jensen, d. 22-01-2013
http://www.fyens.dk/article/2233486:Indland-Fyn--Atom-affald--Udpegning-af-lager-traekker-ud

Sidste nyt, Fyns Stiftstidende. Jamen så må vi jo vente. Modstanden virker.
E-mail:
Skrevet af Bente Køster, d. 22-01-2013
Artikel i fagbladet 'Ingeniøren':
Kovending:
Politikere vil alligevel sende dansk atomskrot til udlandet.

For første gang siger sundhedsministeren nu offentligt, at regeringen sammen med resten af partierne i Folketinget arbejder på at sende alt dansk atomaffald fra Risø til udlandet.

DOKUMENTATION
Af Ulrik Andersen, tirsdag 22. jan 2013 kl. 12:59 i fagbladet ’INGENIØREN’
Regeringen indleder nu officielt en undersøgelse af, om alt dansk atomaffald fra Risø kan sendes til slutlagre i udlandet. Det fortæller sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.
Det er en kovending i forhold til den beslutning, som et enigt folketing tog i 2003 om, at det danske atomaffald ikke skulle eksporteres men slutdeponeres i herhjemme.
Kovendingen kommer, efter at ministeren i november krævede, at partierne fortalte, om de stadig bakkede op om den gamle beslutning.
Det gjorde partierne, men samtidig ønskede mange af dem, at Danmark undersøger, om alt dansk atomaffald kan sendes til udlandet - og ikke kun de 233 kg såkaldt ‘langlivet’ radioaktivt affald, der hidtil har været tale om. Desuden ville de gerne have undersøgt, om affaldet kunne opbevares i længere tid i et mellemlager.
'Begge løsningsmuligheder er imidlertid i strid med den beslutning, som et enstemmigt folketing vedtog i 2003. Regeringen har derfor skullet forholde sig til, om det er muligt at igangsætte yderligere initiativer, som ikke er besluttet i Folketinget, og hvordan den videre proces i givet fald skal tilrettelægges, skriver sundhedsministeren i dagens pressemeddelelse.
Samtidig med at regeringen går på jagt efter et udenlandsk lager, vil man udskyde udpegningen af, hvor et eventuelt dansk slutlager skal ligge.
'Det er nu besluttet at ændre processen, så man venter med at indsnævre antallet af mulige placeringer for et slutdepot i Danmark fra seks til to, til efter den strategiske miljøvurdering foreligger i slutningen af 2013. Dermed vil man nemlig have et samlet beslutningsgrundlag at træffe beslutningen på,' skriver Astrid Krag i sin pressemeddelelse
læs evt. mere på dette link:
http://ing.dk/artikel/135762-kovending-politikere-vil-alligevel-sende-dansk-atomskrot-til-udlandet
E-mail:
Skrevet af Poul Jensen, d. 17-01-2013
Har deltaget i samtlige arrangementer, 2 x Risø, lokale møder, underskriftsindsamling, uddeling af materialersamt, møde Børsen m.m. er meget skuffet over regeringens behandling af sagen. Tror ikke mere på at det bliver placeret i DK., men beslutter man at gøre det, mod alle ods, så håber jeg at en aftale er en aftale og vi 5 kommuner står sammen. Stor hilsen. Poul
E-mail:
Skrevet af Anders Rask, formand i MORADS, d. 17-01-2013
"Bedsteforældre mod atomaffald" - en landsdækkende forening søger ressourcepersoner til dannelse af forening.
Formålet skal være enkelt - STOP nedgravning af atomaffald - behold det over jorden, hvor vi kan holde affaldet under forsvarligt opsyn. Vi skal ikke overlade problemerne til vores børnebørn og kommende generationer.
Mange af familierne i de berørte områder, har bedsteforældre spredt rundt omkring i landet. Et landsdækkende bedsteforældrenetværk vil udbrede kendskabet til problemstillingen og kaste mere opmærksomhed på den forkerte retning, der forfølges i øjeblikket.
Netværket kan være digitalt eller... du kan være med til at bestemme og sikre en succes.
Følg med i kommentarerne til ovenstående på:
http://www.facebook.com/pages/Nej-tak-til-atomaffald-p%C3%A5-Skiveegnen/170973356291649
E-mail:
Hjemmeside:
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 09-01-2013
Informations- og Debatmøde 23. januar 2013 kl. 19:00 I Kølstrup Forsamlingshus

* Velkomst og Borgergruppernes samarbejde
* Hvad er der galt med slutdepotet? v/ Anne Albinus, Herning
* Borgmestrenes samarbejde og landsstatus v/ Borgmester Sonja Rasmussen
* Atomaffaldsdiskussionen på Borgen v/ Folketingsmedlem Jan Johansen
* Kommunens indsats og argumentation v/ Byrådsmedlem Torben Andersen
* Pause med mulighed for at købe øl, vand, kaffe og kaffe
* Spørgerunde med indlægsholderne

Gratis møde for alle i Kertinge området, Kerteminde, Munkebo, Odense eller hvor langt du selv tror det kan sive ud…

Arrangeret i samarbejde mellem Kølstrup Forsamlingshus og Kølstrup Sogneforening
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 09-01-2013
NY hjemmeside på SUM om affaldet

http://www.sum.dk/Sundhed/Slutdepot.aspx

med link til den tværministerielle arbejdsgruppe http://www.sum.dk/Sundhed/~/media/Filer%20-%20dokumenter/Arbejdsgruppe-personliste-slutdepot.ashx
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 23-11-2012
PAS PÅ

De seneste dage har flere medier skrevet at Kertinge Mark nok går fri...

NEJ intet er sikkert og den nuværende proces med prøveboringer rundt i landet og udvælgelse af områder forsætter - trods gode hensigter i forbindelse med høringen.

SÅ brug forsat den indflydelse, der hvor du føler at den gavner kommende generationer bedst.
Skrevet af Borgergrupperne mod atomaffald, d. 23-11-2012
PRESSEMEDDELELSE

Borgergruppernes sammenhold styrket efter atommøde

”Som borgergrupperne glæder vi os over større bredde på atomaffaldsprocessen, hvor ministeren efter mødet med de øvrige partier d. 21. november har åbnet op for et bredere beslutningsgrundlag, hvor en bedst mulig håndtering af atomaffaldet ikke indskrænkes til en dansk håndtering, men i trit med tiden følger forsigtighedsprincippet i et globalt perspektiv” siger Anders Rask, formand for MORADS.

Sammenholdet mellem de seks udpegede områder er styrket efter onsdagens møde hos ministeren, hvor det lykkedes at skubbe til dagsordenen i atomaffaldsprocessen. Borgergrupperne har givet hinanden håndslag på, at man vil fastholde et samlet pres til atomaffaldet er placeret forsvarligt under hensyn til fremtidige generationer.

”Nu skal de ansvarlige bevæge sig fra ord til handling og ikke mindst seriøst få inddraget de berørte borgere og kommuner i den videre proces” udtaler Anders Rask og fortsætter ”at henvise til kommende høringer som involvering er ikke godt nok! Høringsbegrebet er blot symbolsk indflydelse, vi er lovet reel indflydelse”.

Nedgravning af atomaffald er og bliver en forkert tilgang, der blot overdrager problemet til fremtidige generationer. Det viser al erfaring. Derfor er det forkert at fortsætte omegnsstudierne og bruge skattekroner på et så uansvarligt og forældet koncept. ”Det er at ødsle med pengene, at man nu vælger at køre processen i to modstridende retninger – nettoresultatet er ingen bevægelse” udtaler Anders Rask.

Derfor bør igangværende omegnsstudier stoppes eller i det mindste sættes på stand by, mens en udenlandsk løsning undersøges. Det kan tage år at få en aftale med udlandet på plads, da der naturligvis først skal være fuldt overblik over de affaldstyper, Danmark ønsker at indgå aftale omkring. Det overblik findes ikke i dag, så der er god tid til at tage omhyggelige dialog med udlandet.

I mellemtiden skal det radioaktive affald fortsat opbevares sikkert på mellemlager over jorden, som det sker i dag. Om nødvendigt skal eksisterende mellemlager opklassificeres til en mere robust konstruktion, der om nødvendigt kan stå i 100 år. Et mellemlager er uafhængig af jordbundsforholdene – Holland har erfaringen.

”Det er betryggende, at deltagende politikere fra mødet med sundhedsministeren opfordrer os borgergrupper til at tage det med ro, og at vi kan være nogenlunde sikre på, at processen kører rimeligt fornuftigt. Ro kommer af tillid og tillid kommer af åbenhed. Derfor har vi nu store forventninger til, at vi i seriøst omfang bliver involveret i den fremadrettede proces. Vi vil gerne inviteres med til et snarligt møde, hvor vi kan diskutere indholdet af den tilrettede proces. En hurtig forbedring af informationsniveauet er, at samle alt information om atomaffaldshåndteringen på én hjemmeside, hvor man bl.a. kan redegøre for med hvem og hvordan den kommende dialog med udlandet tænkes ført” udtaler Anders Rask.

Med venlig hilsen
Borgergrupperne mod atomaffald
Bornholm, Kerteminde, Lolland, Skive og Struer

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni
Venlig hilsen
Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår til jer alle. Med venlig hilsen Lasse (40723505/lm@lightconstructor.dk :0)

23.11 | 16:25

Hej Kirsten
Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 så får du nyhedsmailen som over 200 får.

20.11 | 08:51

Hej
Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er i stoppet med at sende det ud?
Kan jeg modtage jeres nyhedsbrev?
Mvh Kirsten Holme