Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 26-05-2013
Folkefest på alvorlig baggrund

Politikerne skal råbes op for at fjerne usikkerheden om et depot for atomaffald i Kertinge

Det er nu ved at være to år siden, det første gang kom frem, at undergrunden under Kertinge var inde i billedet som et af de steder, hvor de geologiske forhold gjorde det muligt at opbevare atomaffald. Det nærmest chokerede lokalbefolkningen, ja stor set hele kommunens og egnens borgere, og der blev fra flere sider sat initiativer i gang for at få Kertinge slettet på kortet som mulig atomaffald-losseplads.
De mange initiativer og opråb, herunder flere delegationer til Christiansborg har gjort indtryk på beslutningstagerne, men det er stadig usikkert, om Kertinge bliver slettet fra kortet. Den usikkerhed er ubehagelig og forstyrrende på en lang række lokale forhold, og nu sætter man fokus på sagen med en stor folkefest på søndag en 26. maj.
Det er en appel til alle. også uden for kommunen, ja fra hele øen, om at komme på sportspladsen i Kølstrup og være med til at manifestere, at tålmodigheden er opbrugt. Uvisheden er meget ubehagelig, og en række mennesker med stor appel har stillet sig til rådighed for at råbe politikerne op.
Det gøres med musik og taler. Bl.a. kommer Lindøorkestret og Amanda Jazzband, borgmestrerne fra Kerteminde og Odense, Sonja Rasmussen og Anker Boye vil i taler formulere budskabet.
Også folketingsmedlem for Venstre, Erling Bonnesen er ved mikrofonen, Kerteminde Revyen er repræsenteret, og det er musiker og politiker Jesper Hempler også, mens naturvejleder og havbiolog Søren Larsen sætter noget faglighed på affaldsproblemerne.
Folk er velkommen til fods, over land eller til vands - et tilbud om at fælles cykeltur til sportspladsen er også en mulighed. I spidsen kører de lokale ryttere fra Team Ladby Bryghus. De starter fra Torvet kl. 12 .
Festlighederne med den alvorlige baggrund starter kl. 13 og slutter kl. 16,30.
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 26-05-2013
Ladby Cykelklub cykler mod atomaffald

På søndag den 26. maj står Ladby Cykelklub for en protesttur mod atomaffaldet.

På søndag afholdes et stort protestmøde mod den mulige placering af et atomart depot på Kertinge Mark i Kølstrup. Ladby Cykelklub cykler i denne anledning fra klubhuset kl. 12:00 for at mødes med yderligere et hold cyklister, der cykler fra Kerteminde torv og mod Kølstrup kl. 12.30.

- Ladby Cykelklub forventer ikke et racercykelløb på dagen, men at det er almindelige cyklister såsom små børn og ældre der vil møde op, siger Niels Gosvig fra Ladby Cykelklub.
Skrevet af Infogruppen om AtomAffald, d. 08-05-2013
Hellere aktiv i dag end radioaktiv i morgen
Kom til Folkemøde på sportspladsen i Kølstrup søndag d. 26. maj kl. 13:00 – 16:30

Vi vil gerne markere, at vi i Kerteminde Kommune i over to år har levet med uvisheden om en mulig placering af et slutdepot for radioaktivt affald

på Kertinge Mark.

I atomaffaldets skygge hvor ingen vil bygge!
vi venter med længsel, når slutter vor trængsel?

Alle borgere i Kerteminde Kommune opfordres til at sprede budskabet om folkemødet så langt ud over øen og regionen som muligt: Kom og vær

med

Vi kommer kørende, cyklende, sejlende, gående til sportspladsen i Kølstrup for at mødes om nedenstående program:(ret til ændringer forbeholdes)
OBS. For cykelentusiaster er der fællescykling i jævnt tempo fra Kerteminde Torv kl. 12:30

Kl. 13:00 Odense Staalskibsværft Orkester/Lindø Concertband

13:30 Velkomst

13:45 Sonja Rasmussen, Borgmester i Kerteminde Kommune

14:00 Jens Bjørn og fællessange

14:30 Anker Boye, Borgmester i Odense Kommune

14:45 Amanda Jazz Band

15:15 Erling Bonnesen, MF Venstre

15:30 Kerteminde Revyen

15:45 Søren Larsen, Havbiolog og naturvejleder

16:00 Jesper Hempler, Sanger og SF Politiker

Mellem talerne oplæses ’postkort’ fra dem, der ikke kunne komme

16:30 Tak for i dag

Få svar på dine spørgsmål i FAKTA-hjørnet:
Redaktørerne af ’Atomposten’, Anne Albinus & Jens Bjørneboe
’Det skønne Kertinge Nor’ v/ Havbiolog og naturvejleder Søren Larsen
Hvilke argumenter har Kerteminde Kommune imod planerne? v/ Carsten Olsen

Der kan købes Kaffe, kage, vand, øl og Slush-ice

Logo: Sponsoreret af kunstneren Troels Trier
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 08-05-2013
Hellere aktiv i dag end radioaktiv i morgen

"Hellere aktiv i dag end radioaktiv i morgen" lyder det i indbydelsen til folkemødet om risikoen for deponering af atomaffald på Kertinge Mark, der finder sted på sportspladsen i Kølstrup den 26. maj.

I to år har befolkningen på Kølstrup-egnen (og hele Kerteminde Kommune, ja hele Fyn!) levet i uvisheden omkring hvorvidt deres nærområde skal omdannes til radioaktivt atomdepot. Det vil AtomAffald Infogruppen, der hører under Kølstrup Sogneforening, nu gerne markere og det gør de med et folkemøde, der kommer til at indeholde taler, fællessang og musik.

Inger Larsen fra Atomaffald Infogruppen siger til Kjerteminde Avis:
- Der er desværre stadig intet nyt i sagen, og der er ingen endelige beslutninger truffet.

For at hele sagen ikke skal gå i glemmebogen forsøger gruppen nu endnu engang at råbe borgerne op omkring den katastrofe det ville være at skulle modtage de mange tusind tons radioaktivt affald på Kertinge Mark.

Listen over de indbudte talere den 26. maj er lang og markant. Blandt andet skal Odenses borgmester Anker Boye tale til folkemødet, og Venstres Erling Bonnesen er også iblandt. Havbiolog og naturvejleder Søren Larsen, kendt fra TV2 Fyn vil også være til stede og tale om det unikke havmiljø Kerteminde Kommune er så heldig at have.

- Vi har denne gang valgt at invitere folk som Odenses borgmester Anker Boye og MF for Venstre Erling Bonnesen, der ikke bare ser det som et lokalt problem, men som hele Fyns problem, siger Inger Larsen, der oplyser om, at der stadig er et igangværende samarbejde imellem de foreninger rundt i landet, hvor der også stadig er risiko for at skulle modtage affaldet, da der ingen endelige beslutninger er taget endnu. Muligheden for at affaldet kan blive transporteret til udlandet, hvor man er vandt til at håndtere lignende affald er da heller ikke taget af bordet, men Inger Larsen mener, at det er vigtigt at borgerne nu endnu engang mindes om den overhængende risiko der er for, at atomdepotet placeres i Kerteminde Kommune.

I Fakta-hjørnet vil man kunne få svar på spørgsmål omkring hvad en eventuel deponering af atomaffald vil kunne komme til at betyde for Kerteminde Kommune. Redaktørerne af Atomposten; Anne Albinus og Jens Bjørneboe, besvarer tekniske spørgsmål,
Havbiolog og naturvejleder Søren Larsen kan fortælle om Det skønne Kertinge Nor og Carsten Olsen kan berette om hvilke argumenter Kerteminde Kommune har imod planerne.

Der vil være fællescykling fra Torvet i Kerteminde kl. 12.30 til Folkemødet i Kølstrup.

Der vil på dagen kunne købes pølser, vand, øl og kaffe.
Skrevet af fra Jubilæumsfesten 2013, d. 01-04-2013
Embedsmænd fra ministeriet for bortskaffelse af atomaffald!:

Oh, fy og føj, og fy og føj
og sikken red’lighed
Det er så ækelt og beskidt,
at det skal graves ned!
Og vi vil ikke ha’ det er så tæt på København
Vi sender det til udkanstdanmark,
der kan det gør’ gavn!

De stakkels få personer,
som er kommet til at bo
derude i provinsen, de
skal end’lig ikke tro,
Vi bare eksporterer vor’s problemer – ih, nej, nej!
Vi gør det for at hjælpe dem,
så livet bli’r en leg!

For når vi bygger et depot
til radioaktivt skidt,
Derud’ i ødemarken
hvor de tjener alt for lidt,
så bli’r der arbejdspladser – ja, i hvert fald i det små –
og dem bli’r all’ de arbejdsløse glade for at få!

Når der engang skal skrives om, hvordan vi bar os ad,
da vi sku’ redde Sjælland fra at bli’ til hundemad -
så vil de skriv’ - - - Åh, nej nu slår det ned – ja, som et lyn!
At man skal holde sig fra alle græsrødder på Fyn!

De virker så gemytlig’ og de ser så søde ud!
Men de er alle terrorister, der har klædt sig ud!
Og hvis de får der’s vilje, er det ikke til at bær’!
Vi lader skidtet bli’ på Risø, - der kan det godt vær’!
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 21-03-2013
Atomaffald lander måske i mellemlager

Hele landet er nu i spil til at kunne huse et mellemlager for atomaffald

Der er fremgang i drøftelserne mellem modstanderne mod oplagring af atomaffald herhjemme og med sundhedsminister Astrid Krag. Men det går langsomt.

-Det er som om, der er en dybforståelseskløft mellem os og sundhedsminister Astrid Krag og hendes ministerium. De udgiver hele tiden rapporter på engelsk til os. Og det er rapporter vi ikke forstår, siger Jørgen Lindø fra Kølstrup Sogneforening, der netop har været til møde med sundhedsministeren sammen med repræsentanter for de andre egne i Danmark, der er i spil om at huse et lager af radioaktivt affald fra Risø.

Kølstrup Sogneforening ønsker ikke en lagring af affaldet på Kertinge Mark, der er udpeget som et muligt depot.

Grupperne mødtes med sundhedsminister Astrid Krag mandag i København. De havde fået en time til mødet, og ifølge Jørgen Lindø forlod ministeren lokalet efter nøjagtig en time.

-Vi havde håbet at få en direkte kontakt til ministeriet om de nye og fortsatte undersøgelser. Det ser ikke ud til, at det bliver tilfældet. Vi bliver ikke en del af den strategiske miljøundersøgelse. Det virkede ikke som om ministeren var indstillet på det, siger Jørgen Lindø.

Han er dog positiv på et punkt. Det virker som om der er forståelse i ministeriet for at deponere affaldet i et såkaldt mellemlager, der placeres oven på jorden og ikke nede i den. Det åbner muligheder for deponering hvor som helst i Danmark.

Deponeringen i et mellemlager er mellemvejen til en endelig løsning på, hvad man kan gøre med atomaffald.

-Jo mere interesseret vi bliver i denne sag, jo mere har vi set, hvor galt det kan gå. Både i Tyskland og Sverige har de problemer med gammelt affald fra atomkraftværker, der kan sive ud i undergrunden.

Samlet siger mødedeltagerne i en pressemeddelelse, at efter første møde med sundheds- og forebyggelsesministeren Astrid Krag ser borgergrupperne nu frem til en bredere atomaffaldsproces med større involvering.

På mødet slog ministeren fast, at en fortsat mellemlagring af atomaffaldet vil blive analyseret på lige fod med analyserne for slutdeponering og et samarbejde med udlandet. Et sådan mellemlager kan principielt ligge hvor som helst i Danmark. På samme møde blev det gentaget, at en fortsat mellemlagring af atomaffaldet de næste 100 år ikke er noget sikkerhedsmæssigt problem.

Det glæder borgergrupperne, at mellemlagring nu officielt analyseres, men der er skår i glæden, eftersom ministeren ikke umiddelbart kunne love borgergrupperne reel indflydelse på de kommende strategiske miljøvurderinger udover de lovbestemte høringer.

Til dette udtaler Søren Vester fra en af borgergrupperne: -At holde borgerinddragelsen nede på høringsniveau er ikke er godt nok. Vi ønsker reel involvering og synes vi kan bidrage til en bedre proces bl.a. ved at komme med emner til forestående strategiske miljøvurdering. Ministerens umiddelbare holdning var, at borgergrupperne skal søge indflydelse via deres borgmestre, men på opfordring fra borgergrupperne, er hun nu gået i tænkeboks med henblik på at inddrage borgergrupperne direkte.
Skrevet af Borgergrupperne mod atomaffald, d. 21-03-2013
PRESSEMEDDELELSE 20. marts 2013

Hele landet er nu i spil til at kunne huse et mellemlager for atomaffald

Efter første møde med sundheds- og forebyggelsesministeren Astrid Krag ser borgergrupperne nu frem til en bredere atomaffaldsproces med større involvering. På mødet slog ministeren fast, at en fortsat mellemlagring af atomaffaldet vil blive analyseret på lige fod med analyserne for slutdeponering og et samarbejde med udlandet. Et sådan mellemlager kan principielt ligge hvor som helst i Danmark. På samme møde gentog Sundheds- og Forebyggelsesministeriet, hvad der tidligere er sagt på en minihøring i 2005, at en fortsat mellemlagring af atomaffaldet de næste 100 år ikke er noget sikkerhedsmæssigt problem.
Det glæder borgergrupperne, at mellemlagring nu officielt analyseres, men der er skår i glæden, eftersom ministeren ikke umiddelbart kunne love borgergrupperne reel indflydelse på de kommende strategiske miljøvurderinger udover de lovbestemte høringer. Til dette udtaler Søren Vester fra MORADS: "At holde borgerinddragelsen nede på høringsniveau er ikke er godt nok. Vi ønsker reel involvering og synes vi kan bidrage til en bedre proces bl.a. ved at komme med emner til forestående strategiske miljøvurdering". Ministerens umiddelbare holdning var, at borgergrupperne skal søge indflydelse via deres borgmestre, men på opfordring fra borgergrupperne, er hun nu gået i tænkeboks med henblik på at inddrage borgergrupperne direkte. Til dette udtaler Bendy Poulsen fra Thyholm: "At ministeren nu er gået i tænkeboks er tegn på, at vi gennem dialog kan flytte holdninger. Det er yderst positivt!"

Med venlig hilsen
Borgergrupperne mod atomaffald
Bornholm, Kerteminde, Lolland, Skive og Struer
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (c), d. 21-03-2013
Borgergrupperne til nyt atommøde

I morgen mødes modstanderne mod atomaffald igen med sundhedsministeren. Denne gang håber de, at få konkrete svar

-Vi håber, at vi nu kan få information fra sundhedsminister Astrid Krag, så befolkningen kan blive ordentligt orienteret. På de hidtidige møder med ministeren er der ikke kommet noget frem siger Torben Larsen, Kølstrup Sogneforening, der er med i foreningen BOMA - Borgergrupperne mod atomaffald. De repræsenterer Bornholm, Kerteminde, Lolland, Skive og Struer.

I morgen, mandag, kommer repræsentanter for de forskellige grupper til København for at mødes med ministeren nok engang De vil mellem kl. 12.00 - 13.00 drøfte den fremadrettede proces, herunder den mulighed Folketinget har åbnet op for, nemlig at atomaffaldet fortsat kan opbevares i et mellemlager, som man gør det i bl.a. Holland.

Tilbage i november 2012 opfordrede borgergrupperne mod atomaffald sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag til at nedsætte en atomaffaldskommission, der, efter kritik fra udenlandske atomaffaldseksperter, skulle foretage en kritisk revision af den danske atomaffaldshåndtering. Samtidig med denne opfordring fremsendte borgergrupperne et ønske om et snarligt møde med ministeren med henblik på en drøftelse af resultatet af ministerens møde med de øvrige partier d. 21. november, samt en snak om hvordan den fremadrettede proces kan ske med større involvering af de berørte parter.


-Det bliver mere og mere tydeligt for os, at ønsker Folketinget reelt at tage hensyn til fremtidige generationer, bør man følge den hollandske model med et mellemlager for dermed at få rigeligt tid til at få styr på klassificeringen af atomaffaldet fra Risø samt opnå glæde af den teknologiske udvikling indenfor atomaffaldshåndteringen" udtaler Louise Haxthausen formand for BOMA

. Netop nu er Sverige af sikkerhedsmæssige årsager formentlig nødt til at hente ca. 3.000 tønder atomaffald op fra et slutdepot for kortlivet affald i Forsmark. Det sker, fordi indholdet i tønderne ikke er belyst i tilstrækkelig grad. I Sverige blander man ikke de affaldskategorier, som det danske atomaffaldsprogram skitserer.

Sverige råder trods mange års forskning stadig ikke over et atomaffaldsdepot for langlivet atomaffald, en affaldstype der er blandt det atomaffald, der befinder sig Risø.

-Vi ønsker et mellemlager placeret over jordoverfladen og ikke nede i jorden, hvor man ikke kan holde øje med det, og vi kommer i en situation som andre steder, hvor det skal hentes op igen, siger Torben Larsen.

-Det har også været på tale at sende det udenlands. Men da Australien ville sende kemisk affald til Kommunekemi i Nyborg, ville vi ikke modtage det alligevel. Hvordan stiller du dig til det?

-Det er kun et lille depot. Men jeg har det princip, at man selv bør rydde op efter sig. Fordelen med mellemlageret er, at det skal være en mellemstation til man ved, hvad man skal gøre om et vist antal år. Man bliver jo klogere, siger Torben Larsen
Skrevet af fra fra Kjerteminde Avis (C), d. 07-03-2013
Modstandere mod atomaffald søger støtte

Modstanderne af atomaffald i Kerteminde ønsker et mindre tilskud af Kerteminde Kommune til markedsføring af sagen.
Atom-Affald Infogruppen under Kølstrup Sogneforening søger tilskud til det fortsatte protestarbejde mod et atomaffaldsdepot i Kerteminde Kommune. Gruppen søger om dækning af udgifter til trykning af løbesedler, annoncer, plakater, skilte samt rejseudgifter til møder med de andre protestgrupper i Danmark. Der søges om tilskud til projektet på 8.000 kr. fra kultur- og fritidsudvalget, der har møde på
mandag

Sagen startede i maj 2011, efter det blev meddelt, at Kertinge sammen med andre områder i Danmark var udpeget til mulig placering af et atomaffaldsdepot. Da blev den lokale aktionsgruppe ’AtomAffald Infogruppen’ med Kølstrup Sogneforening som paraplyorganisation dannet.

AtomAffald Infogruppen arbejder for mere information, og første store aktion var protestunderskriftindsamlingen
med 8.255 nej-stemmer. Derefter kom samarbejdet med kommunen om det store informationsmøde 15. juni 2011 i Nymarkshallen. Gruppen har siden besøgt Risø, opsat skilte, skrevet et hav af breve til lokal- oglandspolitikere og diverse interesseorganisationer, samt deltaget i flere møder med kommunen.

Gruppen føler, det er svært at få gang i resten af kommunen. Sagen er af en karakter, som ikke kun burde vække aktivitet i Kertingeområdet, men også gælde resten af kommunen og måske nabokommuner, hele Fyn.

For at sikre det fortsatte arbejde imod et atomdepot til gavn for hele kommunens befolkning og den videre udvikling af turist- og bosætningsaktiviteter, uden truslen om at være kendt som den kommune med atomdepotet i baghaven, søges der om tilskud til materiale, der kan promovere aktionen yderligere ud over lokalområdet.
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 19-02-2013
Åh, det kære affald

De palæogene lerenheders egenskaber tyder på gode muligheder for at tilbageholde
eventuelt udsivende radioaktivt materiale fra et depot.
Sådan lyder det i GEUS' rapport om Lav- og mellem radioaktivt affald fra Risø, angående området Kertinge Mark, Kerteminde Kommune fra 31. januar 2013.

Endnu engang kridtes stregerne op i forhold til modtagelsen af atomaffald, og Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S) udtaler til Sjællandske Medier, at hun ikke er tilfreds med, at beslutningen om et slutdepot - og dermed atomaffaldets fjernelse fra Risø, der ligger i Roskilde Kommune - er rykket længere væk. Beslutningen om at indskærpe seks udvalgte placeringer til to er nemlig rykket frem til slutningen af 2013.

"Jeg har ikke noget imod, hvis det skulle til udlandet, men jeg har noget imod det, hvis det bare er for at trække tiden. Det ville klæde Folketinget at træffe en beslutning. Man kunne mistænke dem for, at de vil trække tiden i et par år for at undgå at gøre nogen sure, men dette handler ikke om at gøre nogen sure. Det handler om at finde den rette løsning," siger Joy Mogensen.

"Og selv om de fem kommuner har »rottet sig sammen« om den holdning, at affaldet fint kan blive liggende, hvor det er", skriver Sjællandske medier videre," så var mødet med Astrid Krag den 7. februar positivt set med Roskilde-øjne, mener Joy Mogensen. Sundhedsminister Astrid Krag, under hvis ministerium hele sagen om atomaffaldet hører ind, er selv valgt i Roskildekredsen og blev i sin tid valgt på, at atomaffaldet skal væk fra Risø.

"På den baggrund vil en sundhedsminister valgt i Roskildekredsen selvsagt have ekstra svært ved at se helt uhildet på den sagligt mest forsvarlige løsning på affaldssagen – og navnlig hvis sagen skulle vise sig at ende med det såkaldte 0-alternativ, dvs. en fortsat mellemlagring af atomaffaldet på Risø, fordi der faktisk endnu ikke er fundet en forsvarlig og langsigtet løsning på slutdeponering af atomaffald", skriver debattør Jørgen D. Siemonsen på Politiken.dk den 13. februar.

Der er tilsyneladende ingen der ønsker at huse det omtalte affald, heller ikke i det såkaldte Udkantsdanmark, som Kertinge tilsyneladende også er en del af. Og der er heller ingen stemmer i en placering af et evt. slutdepot, så måske er det heldigt nok for Astrid Krag og SF, at beslutningen om den endelige placering er udskudt til efter november 2013.

Og uanset hvor lang tid beslutningen bliver trukket, er der nu nok nogen der bliver lidt sure alligevel, hvis det besluttes at affaldet skal blives på dansk grund, om det så bliver på Risø, i Kertinge, på Bornholm, i Skive eller på Lolland.

RM Jørgensen
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 17-02-2013
Borgergrupper mod atomaffald ser frem til møde med sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag

Lørdag d. 16. februar 2013 mødtes borgergrupperne fra Bornholm, Kerteminde, Lolland, Skive og Struer i København for at forberede sig til kommende møde med sundheds- og forebyggelsesminister, Astrid Krag. Gruppen ser frem til dette første møde med misteren, der er kommet i stand på opfordring fra borgergrupperne tilbage i november 2012.
”Vi er meget glade for ministerens invitation til dialog” udtaler Søren Vester fra Thise. På mødet forventer borgergrupperne en konstruktiv dialog omkring det reviderede beslutningsgrundlag, hvor regeringen har besluttet at undersøge muligheden for et udenlandsk samarbejde, men ikke mindst undersøge en fortsat mellemlagring af atomaffaldet, som borgergrupperne gennem hele forløbet har argumenteret for som den mest forsvarlige løsning.
Forud for mødet forventer borgergrupperne at sende ministeren en række konkrete spørgsmål, så udbyttet at mødet bliver størst muligt herunder skaber klarhed over kommende proces, hvem der har ansvaret for kontakten til udlandet samt hvordan ministeren forventer at involvere de berørte borgere, som de blev stillet i udsigt helt tilbage i 2003.
Som ministeren selv udtaler i et debatindlæg i Politiken 16. februar, er det først for nyligt og mens hun som sundheds- og forebyggelsesminister har haft ansvaret, at det er besluttet at få undersøgt mulighederne for forsat at deponere affaldet i et MELLEMLAGER herhjemme. En udvikling borgergrupperne hilser velkommen.
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 17-02-2013
Kløerne hvæsses i sagen om atomaffald

Redaktøren for Skive Folkeblad, Ole Dall, langer nu yderligere ud efter sundhedsminister Astrid Krag i gårsdagens leder. Skive er, ligesom Kerteminde, en af de kommuner der risikerer at skulle modtage affaldet.
Lederen i Skive Folkeblad var i går en bitter en af slagsen. Skive er ligesom Kerteminde en af de udvalgte kommuner med det rette jordlag til nedgravning af atomart affald.
Ole Dall skyder nu med skarpt efter Astrid Krag, der er valgt til Folketinget for SF i Roskilde-kredsen, hvor Risø ligger. Roskilde er nemlig efter et længere tovtrækkeri nu endt i puljen om mulige aftagere, da der muligvis skal ligge en forskerpark på Risø, og det derfor ville være hensigtsmæssigt at lade affaldet blive der. "Men hvorfor er Astrid Krag så forudindtaget negativ over for muligheden for at lade affaldet blive på netop Risø", spørger Ole Dall.

Direktøren for Danmarks Tekniske Universitet, Claus Nielsen, udtalte i går til Skive Folkeblad, at han er »helt tryg ved den måde, affaldet opbevares på« og at »der ikke er noget problem i at opbevare atomaffald på Risø samtidig med, at vi etablerer en forskerpark på Risø«. Man kan så spørge sig selv, hvorfor man overhovedet skal flytte rundt med affaldet.

"Det er også tankevækkende", siger Ole Dall, "at Roskilde Avis forleden kunne oplyse, at Roskildes borgmes­ter, Joy Mogensen, efter et møde med netop Astrid Krag sagde, at risikoen for, at atomaffaldet bliver liggende på Risø nu er mindre«.

"Det virker desværre som om Astrid Krag har mistet overblikket, og at hun er ensidigt fokuseret på at undgå, at atomaffaldet skal forblive på Risø i valgkredsen, hvor hun er opstillet", slutter Ole Dall fredagens leder af i Skive Folkeblad.

Og hvorfor bliver affaldet ikke bare på Risø i Roskilde kommune, når nu der bliver sagt god for det fra DTU's side, fristes man til at spørge, samt bruge alle de ressourcer på at undersøge undergrunden i hele fem kommuner rundt omkring i Danmark. For ikke at tale om alle de grå hår der efterhånden er vokset frem på borgerne i Kerteminde, Skive og de andre udvalgte områder.

Og det var nok ikke det sidste spørgsmål i den sag!

RM Jørgensen
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 15-02-2013
Åbent brev om Risø-atomaffald
Fredag 15. februar 2013 kl. 15:00

Jens Bjørneboe, pensioneret lektor og mag. scient. taler atomaffaldskommunernes sag i et åbent brev til Ida Auken, borgmester Joy Mogensen i Roskilde og rektor Anders Bjarklev på Danmarks Tekniske Universitet.
Åbent Brev til miljøminister Ida Auken, borgmester Joy Mogensen, Roskilde og rektor Anders Bjarklev, Danmarks Tekniske Universitet

I har på forskellig måde engageret jer i eller støttet planerne om at etablere en forskerpark for grøn energi, Projekt Risø Park, i nærheden af Roskilde. Betydningen af dette projekt anerkendes fra alle sider: det vil bi¬drage væsentligt til at styrke Danmarks i forvejen stærke position på dette felt, og det vil sikre et betydeligt antal arbejdspladser i området.

Jeg henvender mig til jer med en opfordring om at tilkendegive, at denne forskerpark godt kan etableres med et mellemlager for radioaktivt affald som nabo. Det er naturligvis en forudsætning, at lageret etableres nær jordoverfladen og overvåges, således at man – nu og i fremtiden – kan forhindre udsivning af radioak¬tivt materiale til skade for dem, der opholder sig i nærheden.

Problemet er opstået i forbindelse med en folketingsbeslutning fra 2003 (B48) om at anbringe affaldet i et slutdepot, der ikke overvåges, og hvor udsivning efter kortere eller længere tids forløb ikke kan undgås iføl¬ge sagkyndiges vurdering.

For tiden er seks lokaliteter i fem kommuner (Struer, Skive, Kerteminde, Lolland og Bornholm) udpeget som mulige deponeringssteder. Borgmestrene har allerede protesteret kraftigt og har uimodsagt peget på de skadevirkninger af økonomisk, beskæftigelsesmæssig og befolkningsmæssig art, en deponering vil have for den egn, der skal tage imod affaldet. Alene udsigten til at få påtvunget et slutdepot har været og er en alvorlig belastning for beboerne i nærheden af de udpegede lokaliteter.

En tilkendegivelse fra jeres side om, at forskerparken og mellemlageret ikke udelukker hinanden, vil være et værdifuldt bidrag til løsning af denne konflikt.

Jeg appellerer til jeres forståelse for, at det er udvikling af landet som helhed, det gælder. En udvikling i et område på bekostning af udviklingen i et andet er en udvikling af tvivlsom værdi. Det kan svække befolknin¬gens opbakning til den nødvendige grønne omstilling og skade selve den ide, Projekt Risø Park bygger på.

I håbet om et imødekommende svar og med venlig hilsen

Jens Bjørneboe Pensioneret lektor, mag. scient.
Vivaldisvej 17
7400 Herning
Skrevet af af fra Kjerteminde Avis (C), d. 07-02-2013
Nye aftaler i forløbet om placering af atomaffald

Borgmester Sonja Rasmussen er positivt stemt efter nyt møde om atomaffald, da det lader til at sundhedsminister Astrid Krag har fået øjnene op for emnets alvorlighed.
Der var ikke så meget nyt at hente på dagens samråd om atomaffald hos sundhedsminister Astrid Krag. De fem borgmestre fra de berørte kommuner, inklusiv Sonja Rasmussen, deltog i mødet, og en ekstra gæst var blevet inviteret; nemlig Roskildes borgmester Joy Mogensen. Dette til glæde for de oprindelige borgmestre i gruppen.

To nye ting

Det ene nye i sagen er at Risø nu indgår i løningen på hvor et endeligt depot skal placeres; den såkaldte 0-løsning. Dette vil sige at der, imens der skæves til området ved Risø, skal foretages yderligere undersøgelser på forskellige fronter såsom for eksempel bosætning, turisme og fredede minder, også kaldet de strategiske miljøvurderinger. Vurderingen skal opridse om det er bedst at lade affaldet blive på Risø eller om det stadig er mere hensigtsmæssigt at flytte det til en kommune hvor forholdene er mere sikre. Der er yderligere blevet nedsat en følgegruppe bestående af embedsmænd, som skal følge processen med, hvad der skal ske med affaldet og som skal følge med i hvad et eventuelt depot vil betyde for "livet over jorden" i de udvalgt kommuner.
Det andet nye er at en eventuel eksport af affaldet kan komme i spil.

Sonja Rasmussen er positivt stemt

Trods det at det efter dagens møde ser ud til at yderligere beslutninger om atomaffaldets placering trækker ud, så ser Sonja Rasmussen positivt på dagens forhandlinger. "Det lader til at Astrid Krag langt om længe har indset situationens alvorlighed, ikke mindst takket være de heftige protester der har været i de fem udvalgte kommuner", udtaler hun til Kjerteminde Avis. "Vi har nu fået en dialog med sundshedsministeren og vil i løbet af 2013 få en køreplan over hvordan de forskellige vurderinger kommer til at foregå, og bare det at vi nu får mere indsigt på det tekniske plan er et stort fremskridt".

Der forlyder ikke noget om hvornår køreplanen bliver klar.
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 07-02-2013
Afgørende møde i dag om atomaffaldets fremtid

Sonja Rasmussen sidder i øjeblikket i møde med sundhedsminister Astrid Krag samt de fire andre implicerede borgmestre i sagen om det danske atomaffalds placering.
I dag bliver en afgørende dag for Kertinge Mark og Kerteminde Kommune, når jordbundsundersøgelserne for de fem kommuner, der er i risikozonen for at skulle modtage giftigt atomaffald, offentliggøres af GEUS.

En tekniker fra Kerteminde Kommune er med, når resultaterne offentliggøres i sundhedsministeriet, og borgmester Sonja Rasmussen udtaler i dag til P4, at hun håber på dårlige geologiske data. Det kræver nemlig specielle jordforhold overhovedet at kunne modtage de 5000 tons affald. Udsendingene fra Kerteminde vil endnu engang understrege, at der er vitale drikkevandsboringer tæt på Kertinge Mark. Boringer der peger væk fra Kertinge Mark som mulig aftager.

En yderligere indskrænkning fra seks mulige placeringer til to falder dog først om et lille år, hvor sundhedsminister Astrid Krag skal beslutte sig på hvilke to, på baggrund af en særlig strategisk vurdering. Den endelige afgørelse, dvs. udvælgelse af ét depot, kommer i 2016.

I mellemtiden holder de vejret i Kølstrup og på Kertinge Mark.

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni
Venlig hilsen
Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår til jer alle. Med venlig hilsen Lasse (40723505/lm@lightconstructor.dk :0)

23.11 | 16:25

Hej Kirsten
Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 så får du nyhedsmailen som over 200 får.

20.11 | 08:51

Hej
Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er i stoppet med at sende det ud?
Kan jeg modtage jeres nyhedsbrev?
Mvh Kirsten Holme