Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig
Skrevet af fra manego, d. 11-10-2012
Kertinge: Nej tak til atomaffald!
Skrevet af Jens Feveile

Onsdag eftermiddag mødtes over 100 mennesker for at demonstrere mod atomaffald. Det hele foregik i Kertinge – lige midt på Margueritruten.



De mange fremmødte demonstranter protesterede mod prøveboringen, der laves af GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Demonstrationen, som var arrangeret af Kølstrup Sogneforenings AtomAffaldsgruppe, var fredelig, og de tilstedeværende holdt stemningen høj med sang, øl og sodavand.



Sogneforeningens formand, Torben Larsen, var glad for det store fremmøde ved demonstrationen.



Boringen blev igangsat samme morgen og har til formål at finde ud af, om der er det rigtige tætte ler i undergrunden.



Kertinge er et af i alt seks mulige områder i Danmark, som man er ved at teste som muligt lager for atomaffald fra Risø.



Af de seks udvælges tre områder, som vil gå videre i processen om at finde det rette sted. Disse tre steder vil blive valgt i løbet af efteråret.
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 10-10-2012
Mange tak for den store opbakning i dag.

Godt 110 mennesker mødte op til dagens fredelige protest

Det giver fornyede kræfter til gruppen

Klik herunder og se TV2 Fyns indslag
Skrevet af fra Fyens Stiftstidende (C), d. 10-10-2012
Atomprotest:
- Vi vil ikke
have det lort

Medens jordboretbag dem støjenden åd sig 45 meter ned i Kertinges undergrund sang mere end 100 fremmødte deres frustrationer ud i en protestsang.

Mere end 100 mennesker protesterede med en sang imod truslerne om et atomaffaldsdepot i Kertinge.
Kertinge: - Vi vil ikke have det lort.

- Nej, det eneste lort, vi vil have, er det der kan være i en gyllevogn.

Sådan lød det bl.a. mellem deltagerne i protestmødet i Kertinge onsdag eftermiddag.

Mødet, der var arrangeret af Kølstrup Sogneforenings AtomAffalds gruppe på en dag, hvor luften bar sit tydelige præg af, at omtalte gyllevogn havde været flittigt brugt.

Onsdag var dagen, hvor Geus gik i gang med at lave boreprøver i undergrunden for at fastslå, om Kertinge Mark er det mest egnede sted til at huse et atomaffaldsdepot.

Mere end 100 borgere var mødt op for at forsøge at gøre opmærksom på, at valget af Kertinge Mark efter deres opfattelse er helt forkert - uanset undergrundens beskaffenhed.

For rullende kameraer fra både DR og TV2 sang de deres protest ud i en tekst, den lokale Karen Fomsgaard havde skrevet til lejligheden:

Problemet skal løses, men det bliver det ikke, ved at grave affaldstønder ned i vores jord.

Tror I at kommende slægter vil prise, giftig jord fra Risø siver ud i vores fjord.Og takket være TV er der håb om, at sangen kan høres helt til Christiansborg.
Skrevet af Kjerteminde Avis (C), d. 09-10-2012
Fællessang mod prøveboringer nu på onsdag i Kertinge

Onsdag kan blive en skæbnedato i sagaen om mulig placering af atomaffaldsdepot under mulde i Kertinge...nu skal der prøvebores på to lokale matrikler - fredsommelig protestaktion er i støbeskeen...

Trods massiv modstand fra de udsete kommuner, som mulig placering af affaldsdepot fra Risø-reaktoren, fortsætter den undersøgende fase, nu med prøveboringer indenfor Kerteminde Kommunes grænser.

Det hele sker i løbet af førstkommende onsdag (: 10. oktober), hvor to adresser er valgt:

Ladbyvej 15 og Tværgyden 68, hvor der vil blive foretaget en såkaldt B-boring, der efter det foreskrevne ikke vil kunne registreres efterfølgende.

Geologisk model
Der er dog tale om, bogstaveligt talt, dybtgående boringer: Helt ned til 45 meter under jordoverfladen vil der blive rodet op, for at kunne opstille en geologisk model.

Meningen med det hele er at finde ud af, om lokaliteten egner sig til et sådant deponi, oplyses det.

Som led i den demokratiske proces er den lokale aktionsgruppe informeret, fremgår det af en pressemeddelelse fra Kerteminde Rådhus.

Stedlig protestaktion
På stedet (: Lars Fischer Hansens gårdsplads, Ladbyvej 15 i Kertinge) har en kreds af lokale beboere sat sig for at samles om en fredelig protestaktion:

- Vi har programmet klar, så du skal bare øve dig i fællessang, tage fat i din husstand og nabo og sammen drage af sted - jo flere jo bedre, hedder det i opfordringen.

Tidspunktet er kl. 15:30, for fællessang omkring boremaskineriet, hedder det sig i opråbet fra AtomAffald/Inforgruppen under Kølstrup Sogneforening.
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 08-10-2012
Så er der brug for dig!

onsdag den 10. oktober 2012 kl. 15:30

Vi mødes på Lars Fischer Hansens gårdsplads, Ladbyvej 15 i Kertinge

Vi har programmet klar, så du skal bare øve dig i denne fællessang, tag fat i din husstand og nabo og sammen drage af sted – jo flere jo bedre - Husk at komme til tiden, da vi starter med en overraskelse!

Vi forestiller os en fredelig protest, hvor vi alle står rundt om boremaskinen og synger sangen og derefter drøfter sagen.

ATOMAFFALD NEJ TAK
Mel.: Marken er mejet

Kornet var høstet, og nu sku` der bores,
de vil grave affald ned, hvor rugen stod så smukt.
De ville komme med 10.000 tønder
giftigt affald sku´ erstatte vores fynske muld.

Plu - plu - tonium
ta´ det hjem igen
Det er gift for alle, ikke mindst for vores børn


Ingen vil ha det, og ingen kan ta´ det
Risø må erkende at de har en dårlig sag.
Tag nu og glem det, forstå nu og fat det
Ingen gift for fremtiden, og ingen gift i dag.

Plu - plu - tonium
ta` det hjem igen
Ingen gift for fremtiden, og ingen gift i dag.


Problemet skal løses, men det bli´r det ikke,
ved at grave affaldstønder ned i vores jord.
Tror i at kommende slægter vil prise,
giftig jord fra Risø siver ud i vores fjord.

Plu - plu - tonium
ta´ det hjem igen
Giftig jord fra Risø siver ud i vores fjord
Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 08-10-2012
Prøveboringer onsdag i Kertinge

Onsdag kan blive en skæbnedato i sagaen om mulig placering af atomaffaldsdepot under mulde i Kertinge - nu skal der prøvebores på to lokale matrikler

Trods massiv modstand fra de udsete kommuner, som mulig placering af affaldsdepot fra Risø-reaktoren, fortsætter den undersøgende fase, nu med prøveboringer indenfor Kerteminde Kommunes grænser.

Det hele sker i løbet af førstkommende onsdag (: 10. oktober), hvor to adresser er valgt:

Ladbyvej 15 og Tværgyden 68, hvor der vil blive foretaget en såkaldt B-boring, der efter det foreskrevne ikke vil kunne registreres efterfølgende.

Geologisk model
Der er dog tale om, bogstaveligt talt, dybtgående boringer: Helt ned til 45 meter under jordoverfladen vil der blive rodet op, for at kunne opstille en geologisk model.

Meningen med det hele er at finde ud af, om lokaliteten egner sig til et sådant deponi, oplyses det.

Som led i den demokratiske proces er den lokale aktionsgruppe informeret, fremgår det af en pressemeddelelse fra Kerteminde Rådhus.
Skrevet af fra PRESSEMEDDELELSE, d. 05-10-2012
Kommuner inviterer til høring om atomaffald

Høring skal give MF’ere bedre grundlag for at tage stilling til placering af atomaffaldsdepot fra Risø

De er udpegede som mulige modtagere af et atomaffaldsdepot, men de vil ikke have det. De har protesteret, men synes ikke de bliver hørt. De fem kommuner; Bornholm, Kerteminde, Lolland, Struer og Skive er derfor nu gået i gang med at arrangere en høring om deponeringen af atomaffald.
- I sagen om atomaffald hedder det sig, at alle berørte parter skal involveres. Det er vi ikke blevet. Overhovedet. Vi er blevet informeret om en mulig tvangsplacering, men mangler i den grad debat og dialog om atomaffaldet. Heldigvis er vi fem kommuner, som står sammen, og nu tager vi sagen i egen hånd, siger Flemming Eskildsen, borgmester i Skive Kommune.
Situationen er, at der er udpeget seks mulige placeringer i de fem kommuner, to af placeringerne ligger i Skive Kommune. Efter planen skal Folketinget den 1. november reducere antallet til to-tre mulige placeringer. Men inden det kommer så vidt, vil de fem kommuner sikre, at MF’ere får mere viden om sagen.
- Der har ikke været nok åbenhed og debat omkring placeringen af atomaffaldet, og vi har som politikere i kommunerne oplevet, at vores kolleger på Christiansborg efterlyser mere viden, både i forhold til risikoen for nedsivning, hvis det giftige affald graves ned, men også i forhold til de konsekvenser, en placering af atomaffald har for et områdes udviklingsmuligheder, siger Flemming Eskildsen.
Høringen vil blive afholdt den 22. oktober i Børssalen på Slotsholmen i København. De fem kommuner inviterer sundhedsministeren, borgere og kommunalpolitikere fra de berørte kommuner, NGO’ere, eksperter, pressen og samtlige medlemmer af Folketinget.
- Det er simpelthen ikke rimeligt at forlange, at MF’erne skal træffe en beslutning, der er så altafgørende for de mennesker, der bor i området, hvis de ikke er 100 procent inde i materien. Det burde jo være ministeriet, der arrangerer en sådan høring, men hvis ’Mohammed ikke vil komme til bjerget’, så vil kommunerne komme til København, siger Flemming Eskildsen.
Skrevet af fra Ingeniøren (c), d. 23-09-2012
Politikerne spises af med gentagelse af rapport om Risøs atomskrot

En redegørelse, der skal fortælle om Risø er egnet til slutdepot for det danske atomaffald, er på vej til politikerne. Men konklusionen vil være den samme: Risø dur ikke.

Sidste uges politiske kovending om håndteringen af atomaffaldet fra Risø har givet ekstra travlhed hos de geologiske eksperter hos Geus.

Indenrigs- og sundhedsminister Astrid Krag (SF) har bedt Geus lave en hasteredegørelse om Risøs egnethed som placering for atomaffaldet. Redegørelsen skal efterfølgende afleveres til de miljøordførere, som sidste uge krævede, at affaldet skulle blive på Risø.

Læs også: Eksperter: Risø er skidt depot til opbevaring af a-skrot

Men værdien af det ekstra arbejde er tvivlsom. Til redegørelsen vil Geus nemlig hverken hente nye oplysninger eller nye geologiske data frem til arbejdet, men skrive notatet ud fra det, man ved i forvejen.

»Det ligger ikke i opdraget, at vi skal lave nye undersøgelser,« siger chefkonsulent i Geus, Peter Gravesen.

Der bliver med andre ord tale om, at politikerne får en opridsning og en mere klar formulering af den viden, som eksperterne allerede har givet de folkevalgte af de grundvandsmæssige og geologiske forhold ved Risø.

Både Geus og Dansk Dekommissionering fastholdte sidste uge i Ingeniøren at Risø var langt fra at være blandt de seks lokationer, der var bedst egnet til det kommende slutdepot. Det er ikke ændret - redegørelse eller ej.

»Vi dobbelttjekker vores data og finder lidt mere information frem, men der bliver ikke tale om at vi kommer frem til en ny konklusion,« siger Peter Gravensen.

Professor: Det er politisk spin
Spørgsmålet er derfor, hvad redegørelsen så reelt skal gøre godt for. Både Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Dansk Dekommissionring og Geus arbejder videre med de nuværende planer, som om intet var hændt. Blandt andet ved at fortsætte med prøveboringerne i på de seks lokationer.

Professor i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh kalder redegørelsen for politisk spin. Han er dog forstående over for de argumenter fra de fem udvalgte kommuner, som ikke ønsker affaldet, og som førte til den politiske kovending sidste uge.

»Pointen er, at man ikke altid vælger det teknisk bedst egnede sted til den slags affaldsdepoter, fordi der kan være andre hensyn at tage. Og affaldet ligger sikkert fint på Risø,« siger Peter Pagh.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har lavet opdraget til redegørelsen, siger, at man første vil kommentere redegørelsen, når man har modtaget den.
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 19-09-2012
Nej, vi har ikke vundet... som mange tror nu skiltet var væk fra Kertinge.

Det var bare ude og blive luftet i Odense, men er nu tilbage i Kertinge.
Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 18-09-2012
Udendørs skilte- og plakat happening ved politisk topmøde i Fyens Mediehus

Samt deltagelse i Cafe Stiftens politiske debatmøde
Skrevet af fra tv2.dk, d. 13-09-2012
Politikere: Atomaffald skal blive på Risø

Meget tyder på, at det omstridte radioaktive affald fra Danmarks hidtil eneste atomenergiprojekt ender med at blive, hvor det er: På Risø ved Roskilde.

Det er godt nyt for en stribe danske kommuner, som har kæmpet mod at ende som hjemsted for de omkring 5000 ton affald fra den tidligere atomstation.

Politikere fra højre til venstre side i Folketinget er vendt rundt på en tiøre i forhold til tidligere beslutninger.

De blæser nu til kamp for at bremse byggeriet af et underjordisk slutdepot til affaldet på nogen af de seks lokaliteter, som geologiske eksperter er ved undersøge.

Affaldet skal blive på Risø eller sendes til udlandet, mener politikere fra Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i dag.

Venstres Erling Bonnesen, valgt på Fyn, fastslår: - Lad mig sige det klart og tydeligt: Vi vil ikke have det atomaffald placeret på Fyn.

Samme holdning har Socialdemokraternes Jan Johansen fra Munkebo.

"Hvis det er så ufarligt, kan det lige så godt blive liggende, hvor det er," siger Jan Johansen, som dog helst vil sende atomskraldet til udlandet, hvor man har erfaring med et håndtere det.

Samtlige partier stemte ellers for den undersøgelse, som nu har barberet de oprindelige 22 placeringer - inklusive Risø - ned til seks egnede steder i kommunerne Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive.

Risø røg ud i anden runde. Men borgmestre og borgere fra de fem tilbageværende kommuner har kæmpet imod affaldet med næb og klør.

Geologerne skal om kort tid indsnævre feltet til to eller tre egnede steder inden den endelige udpegning.

Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), understreger, at undersøgelsen blev vedtaget af Folketinget i 2003 på den måde, at den skulle ske "i tæt samarbejde" med berørte kommuner og borgere.

"Og det er ikke tæt samarbejde, når sundhedsministeren nu laver prøveboringer i fem kommuner, som alle har sagt, at de ikke ønsker det her atomaffald," siger Høegh.

Enhedslistens Per Clausen er enig med Greenpeace, der anbefaler, at affaldet skal blive på Risø. Også DF's miljøordfører, Jørn Dohrmann, er blevet tilhænger af Risø som slutlager.
Skrevet af fra dr.dk, d. 13-09-2012
Politikere: Atomaffald skal blive på Risø

Meget tyder på, at det omstridte radioaktive affald fra Danmarks hidtil eneste atomenergiprojekt ender med at blive, hvor det er: På Risø ved Roskilde.
Det er godt nyt for en stribe danske kommuner, som har kæmpet mod at ende som hjemsted for de omkring 5000 ton affald fra den tidligere atomstation.
Politikere fra højre til venstre side i Folketinget er vendt rundt på en tiøre i forhold til tidligere beslutninger.
Nye toner
De blæser nu til kamp for at bremse byggeriet af et underjordisk slutdepot til affaldet på nogen af de seks lokaliteter, som geologiske eksperter er ved undersøge.
Affaldet skal blive på Risø eller sendes til udlandet, mener politikere fra Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i dag.
Venstres Erling Bonnesen, valgt på Fyn, fastslår: - Lad mig sige det klart og tydeligt: Vi vil ikke have det atomaffald placeret på Fyn.
Stemte ellers for
Samme holdning har Socialdemokraternes Jan Johansen fra Munkebo.
- Hvis det er så ufarligt, kan det lige så godt blive liggende, hvor det er, siger Jan Johansen, som dog helst vil sende atomskraldet til udlandet, hvor man har erfaring med et håndtere det.
Samtlige partier stemte ellers for den undersøgelse, som nu har barberet de oprindelige 22 placeringer - inklusive Risø - ned til seks egnede steder i kommunerne Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive.
Har kæmpet imod
Risø røg ud i anden runde. Men borgmestre og borgere fra de fem tilbageværende kommuner har kæmpet imod affaldet med næb og klør.
Geologerne skal om kort tid indsnævre feltet til to eller tre egnede steder inden den endelige udpegning.
Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), understreger, at undersøgelsen blev vedtaget af Folketinget i 2003 på den måde, at den skulle ske "i tæt samarbejde" med berørte kommuner og borgere.
Alt peger på Risø
- Og det er ikke tæt samarbejde, når sundhedsministeren nu laver prøveboringer i fem kommuner, som alle har sagt, at de ikke ønsker det her atomaffald, siger Høegh.
Enhedslistens Per Clausen er enig med Greenpeace, der anbefaler, at affaldet skal blive på Risø. Også DF's miljøordfører, Jørn Dohrmann, er blevet tilhænger af Risø som slutlager.
/ritzau/
Skrevet af Sogneportalen, d. 07-09-2012
Hvis du vil i dybden med emnet... så læs her
Skrevet af fra P4 Fyn (c), d. 03-09-2012
Atomaffald skal graves ned ved Risø

Flere politikere kræver nu det bliver undersøgt om atom-affaldet kan blive på Risø i stedet for at blive sendt til et andet sted i Danmark, f.eks. Kertinge Mark ved Kerteminde.

Det er seks steder i Danmark, hvor jordbunden nu skal undersøges, og et affaldsdepot skal senere bygges det bedste sted, når Folketinget har vedtaget en projekteringslov.

En tværministeriel arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet havde Risø med blandt de bedste 22 steder i Danmark, men frasorterede derefter Risø, selv om Risøs undergrund aldrig er undersøgt.

Men selvfølgelig skal Risø undersøges, siger Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl. Og det samme siger SFeren Anette Vilhelmsen siger.

Den radikale Camilla Hersom siger: Jeg er åben overfor alle muligheder, inclusive Risø. Hun bakkes op af Venstres Jane Heitmann.

Også Danmarks Naturfredningsforening ønsker en Risø-undersøgelse.
Skrevet af fra TV2 Bornholm (C), d. 02-09-2012
5000 tons radioaktivt affald kan være på vej til Bornholm. Hvad er det for noget affald? Er det farligt? Og hvorfor skal det ligge på Bornholm? Nyhedsmagasinet trækker i beskyttelsesdragten og drager til Risø for at få en forklaring.

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni
Venlig hilsen
Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår til jer alle. Med venlig hilsen Lasse (40723505/lm@lightconstructor.dk :0)

23.11 | 16:25

Hej Kirsten
Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 så får du nyhedsmailen som over 200 får.

20.11 | 08:51

Hej
Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er i stoppet med at sende det ud?
Kan jeg modtage jeres nyhedsbrev?
Mvh Kirsten Holme