DK-5300 Kerteminde

Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig

Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 28-08-2012

EFTERLYSNING!

I de nærmeste uger forventer vi at prøveboringerne foretages på Kertinge Mark og her vil vi forsøge at lave en happening og i den og måske andre fremtidige aktiviteter får vi brug for hjælp i stort og småt.

SÅ DERFOR send en e-mail med Navn og By til koelstrupsogn@dbmail.dk, så vi hurtig kan indkalde jer til disse aktiviteter.

E-mail:

koelstrupsogn

@dbmail.dk

Skrevet af (C) DR P4 Fyn, d. 28-08-2012

Kommuner må opgive eksport af atomaffald

Dansk radioaktivt affald skal blive i Danmark - eksport af 5-10.000 kubikmeter affald er ikke en mulighed. Det bliver nu slået fast af de tyske og svenske myndigheder. Og dermed må de fem mulige affaldskommuner opgive kampen for at få affaldet eksporteret.

Folketingsmedlemmerne Erling Bonnesen, V, og Jan Johansen, S, støtter kommunernes kamp og peger begge overfor P4 Fyn på 'Tyskland, som kan og vil' modtage det danske affald.

Nej fra Tyskland
Pressetalsmand Frauke Stamer fra Tysklands ministerium for miljø, naturbeskyttelse og reaktorsikkerhed siger i en mail til P4 Fyn:
'Den tyske forbundsregering har den holdning at radioaktive stoffer, der henfalder ved brug, skal lagres i det land, hvor de opstår.'

Nej fra Sverige
Pressechefen i Svensk kærnebrændselshåndtering Jimmy Larsson-Hagberg skriver i en mail: 'Svensk lov tillader hverken im- eller eksport af radioaktivt affald.'

Formentlig sidst på efteråret skal sundhedsminister Astrid Krag (SF) afgøre placeringen.

Nemlig ved Kertinge Mark på Østfyn, eller ved Hvidbjerg-Flyvholm eller vest for Skive, eller ved Thise Salling ved Rødbyhavn eller på Bornholm.

Dyr eller billig løsning
Men ministeren skal sætte endnu et kryds. Skal det være den dyre løsning, med det, eksperterne kalder den sikre løsning, nemlig at placere affaldet i en betonklods 30 til 100 meter nede i jorden.

Eller skal det være en billig løsning med et depot i eller tæt på overfladen?

Projektleder i Dansk Dekommissionering Heidi Sjølund Thomsen siger:Forstudierne viser, at det er muligt at lave et sikkert depot både som overfladenært depot og som mellemdybt depot. Hvis man vælger et overfladenært depot anbefales det dog, at finde en anden løsning til dele af affaldet.

Skrevet af Sogneportalen (C) Kjerteminde Avis, d. 27-08-2012

Atom-modstandere protesterer under cykelløb

Lørdag kørte over hundrede cykelryttere på skift ud af Hans Schacksvej, hvor de kørte forbi et skilt med budskabet: Atom-affald - Nej tak.

Hvordan får man opmærksomhed, når man som en lille gruppe vil have sit budskab igennem? Man sætter et 1,2x4,8 meter stort skilt op ved ruten til Danmarks største sportsbegivenhed.

Netop dét gjorde AtomAffald Infogruppen under Kølstrup Sogneforening i weekenden under Post Danmark Rundt. Skiltet er sat op over for Kertinge Mark, der er et af seks mulige atom'lossepladser'.

Flere hundrede cykelryttere og følgebiler har således set gruppens budskab, ligesom samtlige personbiler, der i løbet af de sidste to dage har kørt mellem Kerteminde og Munkebo.

- Måske der kommer en enkelt cykel eller bil forbi i løbet af lørdagen og ser budskabet? lød det da også fra gruppen inden cykelløbet gik i gang. Og mon ikke der gjorde det.

Senest er de seks atom-kritiske borgergrupper fra de udvalgte områder gået sammen i fælles kamp mod at atomaffaldet fra Risø forlader sin nuværende placering.

For to ugers tid siden var gruppen på rundvisning på Risø, men det rykkede ikke ved deres mening om affalds-sagen.

Om tre år skal det radioaktive atomaffald fra Risø deponeres, men alle de mulige kommuner siger nej tak.

Sara Wiese

Skrevet af Infogruppen, d. 25-08-2012

Så har infogruppen i formiddags sat et stort Nej tak-skilt (1,2 x 4,8 m) op på en mark ved vejen mellem Kerteminde og Munkebo lige overfor Kertinge mark

Måske der kommer en enkelt cykel eller bil forbi i løbet af lørdagen og ser budskabet?

Med venlig hilsen og på vegne af
AtomAffald Infogruppen under Kølstrup Sogneforening

Skrevet af Infogruppen, d. 21-08-2012

Efterlysning!

Så er der gang i jordprøveboringerne i Skive... og så må de snart komme til Kertinge.

Mon der er der nogen lodsejere på Kertinge Mark som er blevet kontaktet om dette?

Hilsen de nysgerrige fra Infogruppen:
Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Inger K. Larsen, Karen Fomsgaard, Poul Jensen og Torben Larsen

E-mail:

koelstrupsogn

@dbmail.dk

Skrevet af Sogneportalen, d. 19-08-2012

Poul Friis's debat på P1

Skrevet af Sogneportalen, d. 14-08-2012

Danner fælles front mod atomaffald

Skrevet af Sogneportalen, d. 13-08-2012

Pressemeddelelse: Grav ikke atomaffald ned!

Repræsentanter fra de 6 områder der er udpeget som muligt slutdepot for atomaffald, havde sat hinanden stævne lørdag. De havde selv inviteret sig selv på rundvisning på Forskningscenter Risø, hvor Dansk Dekommissionering (DD) tog pænt imod borgerne fra de involverede områder. Formålet med mødet var at blive orienteret om statens planer om slutdepot, samt atomaffaldshåndteringen. Mødet foregik i en respektfuld dialog mellem eksperter og gæsterne. DD løser den opgave de er blevet tildelt, men borgerne er uenige i udformningen af dele af kommissoriet.

Gruppen er enige i folketingets beslutningsgrundlag fra 2003 om at der skal ryddes op efter atomforsøgsarbejde. Spørgsmålet er hvor den endelige opbevaring skal ske og hvordan.

På forhånd var borgerne skeptiske over at nedgrave atomaffaldet i en dybde på 30-100 meter. Efter besøget og synet af begyndende tærede tønder er det stadig gruppens holdning, at atomaffaldet skal blive over jorden, hvor man kan holde øje med det og løbende udskifte emballagen.

Ved at bevare affaldet over jorden under fortsat tilsyn af landets bedste eksperter, mener gruppen, at der tages hensyn til kommende generationer og udvises ansvarlighed. Der kommer hele tiden ny viden og ny teknologi og disse faktorer er mulige at inddrage på et senere tidspunkt. Forudsætningen herfor er dog den, at det emballerede affald er tilgængeligt, hvilket en nedgravning ikke giver mulighed for.

Der er arealer på Risø til en fortsat opbevaring og den bedste løsning vil formentlig være at lade det stå der. Bliver dette løsningen, vil sikkerhedsrisikoen ved transport gennem landet tilsvarende elimineres. Samtidig er det vel fair, at deponere affaldet der hvor forskningen er sket og affaldet er genereret.

Gruppen af borgere ønsker dog ikke at gøre sig til eksperter og er åbne overfor andre forslag. Blandt andet har Folketinget selv åbnet op for en evt. eksport at de 233 kg mest farlige affald. Tendensen går i øjeblikket på internationalt samarbejde og få men større depoter på verdensplan. Borgergrupperne ønsker som tidligere nævnt ikke at lege eksperter, men vil gerne pege på nogle af de problemstillinger, der ikke er blevet belyst i den nuværende proces.

Den igangværende undersøgelses- og beslutningsproces har udelukket Risø som muligt slutdepot. Vi vil derfor i lighed med Danmarks Naturfredningsforening og Green Peace, anmode Folketinget om at revurdere hele proceduren med undersøgelser og beslutningstagning. Derudover ønskes generelt mere åbenhed.

Problemet løses ikke ved at grave det radioaktive affald ned. Vi tror ikke som de ansvarlige eksperter, at man glemmer depotet tilstedeværelse efter 50 år.

Skrevet af Sogneportalen, d. 13-08-2012

Pressemeddelelse - Fælles fodslag mod atomaffaldsplaner

Folketinget vedtog i 2003 at Forskningscenter Risø skal nedlægges og har i den forbindelse udpeget seks områder i Danmark som forslag til, hvor atomaffaldet kan placeres.
Folketingsmedlemmer, interesseorganisationer, professorer og mange danskere også udenfor de udpegede områder har sat spørgsmålstegn ved disse planer om at rydde op efter det internationale atomforskningseventyr på Risø ved at flytte affaldet til et tyndere befolket område i Danmark og placere det under jorden under mindre tilsyn og kontrol, end situationen er i dag. Dette planlægger Staten for vel vidende, at emballagen tærer og depotet med tiden gennemtrænges af vand. Man udpegede i første omgang 22 områder, hvor jordbundsforholdene er særligt egnede til at grave affaldet ned i. Disse er nu reduceret til seks.
Eksperter advarer kraftigt mod at grave atomaffaldet ned under jorden, da det vil gøre det svært at holde øje med. Så - er det nu også den mest fornuftige løsning, politikerne har truffet? Skal det overhovedet graves ned under jorden, eller er der andre og bedre muligheder for opbevaring? Hvorfor kan affaldet ikke forblive på Risø? Hvorfor er Danmark ikke med i det internationale samarbejde om en fælles løsning på problemet? – samt mange andre spørgsmål stiller vi os selv i de seks udpegede områder. For at få svar på nogle af spørgsmålene, er vi gået sammen fra de seks udpegede områder og mødes på Sjælland lørdag d. 11. august for at udveksle viden, danne netværk og koordinere indsatsen for at få beslutningsprocessen på rette spor frem mod en fornuftig løsning på problemet.
Ingen af os ønsker at planerne gennemføres i deres nuværende form. Beslutningen er så grundlæggende forkert og bygger på forældede principper og tankegange, at vi har nemt ved at stå sammen om at få beslutningen ændret. Ingen af os ønsker at sende Sorteper videre til de fem andre områder.
Borgergrupperne mod atomaffaldsplanerne er af nogen blevet skudt i skoene at vi er usaglige og blot forsøger at råbe højt. Med en smule kendskab til de mennesker, der har engageret sig i sagen, og den velvilje, interesse og opbakning vi møder alle steder, hvor vi møder op for at gøre opmærksom på emnet og samle underskrifter ind, gøres dette hurtigt til skamme. I stedet for at kæmpe mod hinanden er vi fra de udpegede områder gået sammen om at arbejde for, at den rigtige beslutning træffes af eksperter indenfor dette emne, som er så vigtigt for kommende generationer. I fællesskab har vi, i forbindelse med koordineringsmødet på Sjælland, inviteret os selv til Risø for at skaffe mere viden, end den vi er blevet tildelt i den ellers noget lukkede proces. Tak til Risø for deres tilbud om rundvisning.

Skrevet af Sogneportale, d. 13-08-2012

Vi er ikke ene om problemet

Skrevet af Anders Rask, d. 09-07-2012

Kære borgere i Kerteminde!
Flot indsats mod statens planer om at flytte atomaffald fra Risø til et af 6 områder i risikozonen!
I Skive kæmper vi tilsvarende kamp og vil meget gerne koordinere indsatsen og forene kræfterne med jer og de øvrige 3 områder. Dette er ikke en lokal kamp, men en national kamp. Hermed et ønske om at vi kan stå sammen og få ændret igangværende proces så affaldet forbliver på Risø, hvor man har ekspertisen.
God sommer til jer alle!
Venlig hilsen
Anders Rask
Formand
MORADS

E-mail:

info

@MORADS.dk

Hjemmeside:

Skrevet af Flemming L. Nielsen, d. 28-06-2012

Kertinge Heksen har det stadig dårligt,hun kan ikke komme af med skidtet fra Risø.Vi har prøvet Magnesia.
Er der nogen der har et bedre middel ?.

E-mail:

@dbmail.dk

gartfln

Skrevet af Hussælgeren, d. 20-06-2012

Hussalget i området er forsat stærkt påvirket af usikkerheden om Atomaffaldlageret... surt

Skrevet af Sogneportalen, d. 19-06-2012

Planerne om atomaffaldsdepot:

Gode argumenter mod valget af kerteminde Mark

Planerne om et atomaffaldsdepot rumsterer stadig, men der er gode argumentere for, at valget ikke falder på Kertinge Mark. Risikoen for drikkevandsforsyningen og for jordskælv er nogle af vigtigste argumenter mod at vælge Kertinge Mark Mark til placeringen af et atomaffaldsdepot.
Mandag den 18. juni 2012 holdt teknikere far kommunen et møde med de specialister, der arbejder med beslutningsgrundlaget for næste trin i udvælgelsen af stedet for placering af atomdepot.

6 skal blive til 2 eller tre
I løbet af oktober skal Folketinget præsenteres for et beslutningsgrundlag, hvor listen over mulige ataomaffaldsdepoter skal være reduceret fra 6 til 2 eller 3. Derefter skal der foretages dybtgående undersøgelser af disse steder, herunder flere boreprøver og seismologiske undersøgelser.

Da borgmestrene fra de fem udpegede kommuner tidligere havde møde med sundhedsminister Astrid Kragh, blev det besluttet at indgå i en tættere dialog med de berørte kommuner. På den baggrund er teknikere fra statens side nu i gang med en besøgsrunde til kommunerne - Kerteminde var første stop.

Dokumentation for at Kertinge Mark er dårligt valg
Mødet med kommunens teknikere blev brugt til at fremlægge yderligere dokumentation for, hvorfor Kertinge Mark er et dårligt valg til placering af depotet. Specielt var der fokus på drikkevandsinteresser, idet forsyningen til Kerteminde er yderst sårbar, hvis skulle der ske noget med de magasiner, der ligger i umiddelbar nærhed af Kertinge Mark. Desuden præsenterede kommunen de statslige teknikere for data, der viser, at der så sent som i 2006 var målt et jordskælv i området. Risikoen for jordskælv har været med til at fjerne andre mulige placeringer fra listen.

Yderligere undersøgelser
Det næste der skal ske er, at der skal tages to boreprøver i området, formentlig til august. Den præcise placering aftales mellem kommunen, lodsejere og GEUS. Disse prøver går 46 meter ned igennem jordlagene, og der vil blive lavet analyser for hver meter. Formålet er at finde ud af, hvor stabil undergrunden, om der er vandførende lag, større revner og sprækker.

Konklusionen på mødet var, at kommunen opdaterer og uddyber sit notatet fra 2011, og at der tages kontakt til de lodsejere, hvor der skal foretages boringer. Kommunens øvrige argumenter imod atomdepotets placering vil stadig være en del af dette notat.

Sonja Rasmussen: - Vi har en god sag- Det er godt, at vi er i en god dialog med de statslige teknikere og fint at vide, at det i særlig grad er drikkevandet, der bekymre, siger Borgmester Sonja Rasmussen, (løsgænger) - Det gør, at vi mener, at vi har en rigtig god sag, for vi ved jo, at netop Kerteminde bys forsyning er sårbar. Vi har fået lovning på boreresultaterne, så snart de foreligger, og vi har derfor valgt at udsætte det planlagte møde med de fynske politikere, indtil vi kender resultaterne”

Skrevet af Pressemeddelelse fra Kerteminde kommune, d. 19-06-2012

Møde med de fynske folketingspolitikere udskydes

Kommunens teknikere afholdt mandag den 18. juni 2012 et konstruktivt møde med de specialister, der arbejder med beslutningsgrundlaget for næste trin i udvælgel-sen af stedet for placering af atomdepot.

Da borgmestrene fra de 5 udpegede kommuner havde møde med sundhedsmini-ster Astrid Kragh, blev det besluttet at indgå i en tættere dialog med de berørte kommuner. Derfor er teknikerne fra GEUS og Dansk Dekommissionering nu i færd med en besøgsrunde til kommunerne - og Kerteminde var det første stop.

Mødet blev brugt til at fremlægge yderligere dokumentation for, hvorfor Kertinge Mark er et uhensigtsmæssigt valg til placering af depotet. Specielt var der fokus på drikkevandsinteresser, hvor forsyningen til Kerteminde by er yderst sårbar, hvis skulle der ske noget med de magasiner, der ligger i umiddelbar nærhed af den foreslåede placering. Desuden præsenterede kommunen de statslige teknikere for data der viser, at der så sent som i 2006 var målt et jordskælv i området - jord-skælvsaktivitet har jo været med til at fjerne andre mulige placeringer fra listen.

Det næste der skal ske er, at der skal tages to boreprøver i området, formentlig til august, efter høst. Den præcise placering aftales mellem kommunen, lodsejere og GEUS. Disse prøver går 46 meter ned igennem jordlagene, og der vil blive lavet analyser for hver meter. Formålet er at finde ud af, hvor stabil undergrunden, om der er vandførende lag, større revner og sprækker.

Tidsmæssigt arbejdes der efter at kunne præsentere Folketinget for et beslut-ningsgrundlag i løbet af oktober. Planen er, at listen på det tidspunkt kan reduceres fra 6 til 2 eller 3 steder, og at man derefter skal lave dybtgående undersøgelser af disse steder, herunder flere boreprøver og seismologiske undersøgelser.

Konklusionen på mødet var, at kommunen opdaterer og uddyber notatet fra maj 2011, og at der tages kontakt til de lodsejere, hvor der skal foretages boringer. Kommunens øvrige argumenter imod atomdepotets placering vil stadig være en del af dette notat.

”Det er godt, at vi er i en god dialog med de statslige teknikere og fint at vide, at det i særlig grad er drikkevandet, der bekymrer. - Det gør, at vi mener, at vi har en rigtig god sag, for vi ved jo, at netop Kerteminde bys forsyning er sårbar. Vi har fået lovning på boreresultaterne, så snart de foreligger, og vi har derfor valgt at udsætte mødet med de fynske politikere, indtil vi kender resultaterne” siger borgmester Sonja Rasmussen (løsgænger).



Yderligere oplysninger til pressemeddelelsen:

Borgmester Sonja Rasmussen, tlf. 29 46 22 94
Direktør for Miljø- og teknikforvalltningen, Lone Rossen, tlf. 65 15 15 40

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni Venlig hilsen Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår ti...

23.11 | 16:25

Hej Kirsten Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 s...

20.11 | 08:51

Hej Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er...