DK-5300 Kerteminde

Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig

Skrevet af Kerteminde kommune og Atomaffaldgruppen, d. 02-05-2014

Borgermøde om Atomaffald 7. maj 2014 kl. 18:00 I Nymarksskolen

Mød op for at støtte modstanden mod nedgravning af atomaffald
Hellere aktiv i dag end radioaktiv i morgen!

Skrevet af fra Kjerteminde Avis, d. 02-05-2014

Atomborgmestre besøgte Sundhedsministeriet

Også Kertemindes borgmester Hans Luunbjerg deltog i delegationen

I spørgsmålet om hvorvidt affald fra Risø skal deponeres i et mellemlager eller et slutdepot helmer borgmestrene i risikokommunerne ikke. I går gik turen endelig til Sundhedsministeriet, hvor de fem borgmestre fra Kerteminde, Skive, Struer, Lolland og Bornholm kom i audiens hos sundhedsminister Nick Hækkerup (A), et møde der allerede var blevet udsat en måned i første omgang.

Formålet med mødet var for det første at høre om der er noget nyt i sagen om atomaffaldet, men også for at blive ved med at lægge pres på Sundhedsministeriet omkring ønsket om et mellemlager, hvor affaldet kan overvåges, skulle man endeligt beslutte at beholde affaldet i Danmark.

Hans Lunnbjerg, der har overtaget sagen fra tidligere borgmester Sonaj Rasmussen, udtalte i går til TV2 Fyn, at han mente Sundhedsministeren havde lyttet og skrevet en hel del ned. Nick Hækkerup har selv for nyligt overtaget sagen, der stammer helt tilbage fra 2003 og en helt anden regering, og senest fra tidligere sundhedsminister Astrid Krag, tidligere SF, nu Socialdemokrat, der umiddelbart ikke rigtigt ville gå ind i sagen yderligere. Så forhåbentligt har den nuværende minister lidt mere pondus og handlekraft, og tør sætte sig mere hårdt på sagen end hans forgænger.

- For mig er det vigtigt at vi tænker os om, udtalte sundhedsministeren til TV2 Fyn i går. - Vi skal sørge for at gøre denne proces så åben som muligt. Og vi skal finde den rigtige løsning, ikke nødvendigvis en hurtig løsning, sluttede Nick Hækkerup.

Skrevet af Atomaffaldgruppen, d. 22-04-2014

Dobbelt Borgermøde om Atomaffald i Kerteminde kommune 7. maj 2014 kl. 18-21

I forbindelse med Sundhedsministeriets borgermøde d. 7 maj, afholder Kerteminde kommune sammen med Atom Affald Infogruppen et særskilt formøde fra kl. 18-19, altså umiddelbart før ministeriet møde. På formødet vil Jens Bjørneboe, Mag. Scient., fortælle om forskellene mellem mellemlager og slutdepot-løsninger med særligt fokus på sikkerheden. Kom og bliv klædt bedre på til mødet med ministeriet.

Borgermøde om miljøvurdering af plan for etablering af slutdepot på Kertinge Mark
Folketinget besluttede i 2003 at igangsætte arbejdet med etableringen af et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald. I 2011 blev offentliggjort 6 mulige placeringer for et slutdepot, heriblandt Kertinge Mark. Der skal nu gennemføres en miljøvurdering af de 6 mulige placeringer, ligesom 0-alternativet (konsekvenser af ikke at gennemføre planen) vurderes. Konsulentfirmaet Rambøll skal varetage udførelsen af miljøvurderingen for staten. Borgerne i de berørte områder vil blive inddraget i processen.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse inviterer derfor til borgermøde om miljøvurdering af plan for etablering af slutdepot på Kertinge Mark, den 7. maj 2014 kl. 19 – 21 i Nymarkskolen, Nymarken 47, 5300 Kerteminde.

Formålet med mødet er at give borgerne mulighed for at komme med oplys-ninger og synspunkter om lokale forhold, der særligt bør indgå i miljøvurderingen. Hvilke miljømæssige forhold kan især forventes påvirket, og hvilke faktorer bør undersøges nærmere - enten for at udelukke en påvirkning eller for at fastslå påvirkningens omfang og karakter?

Ved mødet vil der blive orienteret om processen, og der vil blive lejlighed til at høre mere om projektet og om baggrunden for udvælgelsen af jeres område.

Skrevet af fra Kjerteminde Avis (c), d. 01-03-2014

Kerteminde skal være vært for møder om atomaffald

Torsdag den 13. marts 2014, kl.11.00 -17.00 mødes de fem borgergrupper, som stadig arbejder sammen imod et nedgravet atomaffaldslager, og for en fair og åben beslutningsproces.

Borgergrupper fra hhv. Bornholm, Skive, Struer, Lolland og Kerteminde deltager i mødet, som holdes i Frivilligcenteret i Kerteminde.

Samtidig mødes de fem kommuners borgmestre til møde på Kerteminde Rådhus. Det er Kertemindes borgmester, Hans Luunbjerg, som har inviteret til dette møde.

Borgergrupperne og borgmestrene vil have en times fællesmøde den dag, med fokus på den fælles- og individuelle strategi for det videre arbejde.

Skrevet af Atomaffald gruppen, d. 19-02-2014

Ingeniøren oprettet en hel "temasektion" om atomaffald

Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 26-11-2013

! Hellere aktiv i dag end radioaktiv i morgen !

Vi har nu i Kerteminde Kommune i over 2,5 år levet med uvisheden om en mulig placering af et slutdepot for radioaktivt affald på Kertinge Mark.

Derfor mangler vi forsat midler til kampen... klik på 'Sponsorer' her til venstre og støt os anonymt eller med profilerende virkning - Lige hvad du ønsker at gøre brug af.

Skrevet af Ingrid Hvidberg-Hansen, d. 13-10-2013

Måske det er for sent at støtte en underskriftindsamling mod A- affald i Kertinge / på Kertemindeegnen. Jeg vil hermed tilkendegive min støtte til protestbevægelsen mod deponering af A affald ved Kertinge.

Med rødder på Hindsholm kender jeg det vidunderlige område, og finder det forrykt, at myndighederne har kig på et naturområde som Kertinge.

Held og lykke.

Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 28-09-2013

Atom-affald: Hvor står kommunerne nu?

I går, den 26. september, mødtes sundhedsminister Astrid Krag med de seks involverede "atom"-borgmestre, herunder Sonja Rasmussen, borgmester i Kerteminde

- Det er vigtigt, at vi inddrager både kommuner, borgergrupper og eksperter udefra i den proces, der skal lede frem til en Folketingsbeslutning om, hvor det radioaktive affald fra Risø skal opbevares, sagde sundhedsminister Astrid Krag i følge Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Borgmestrene fra Struer, Lolland, Kerteminde, Skive og Roskilde Kommuner, der er involveret i processen med at finde et opbevaringssted til det radioaktive affald fra Risø, og Torben Rønne-Larsen fra Bornholms Regionskommune mødtes i går med sundhedsminister Astrid Krag.

Inden mødet havde borgmestrene foreslået, at der bliver nedsat en kommission bestående af blandt andre eksperter med international erfaring til at vurdere, hvilken løsning der er den mest optimale. Det er Astrid Krag ikke umiddelbart indstillet på, men hun deler kommunernes ønske om at inddrage eksperter udefra, inden der træffes endelige afgørelser om et slutdepot eller mellemlager:

- Vi skal være helt sikre på, at den løsning, som Folketinget siger ja til engang i fremtiden, er miljømæssig og sikkerhedsmæssig forsvarlig. Derfor er jeg fuldstændig enig med borgmestrene i, at vi skal tage os den fornødne tid til at undersøge alle relevante løsningsmuligheder og inddrage uafhængige eksperter, men det mener jeg også sagtens kan lade sig gøre uden at nedsætte en kommission. Det helt afgørende for regeringen er, at den løsning, Folketinget ender med at vælge, er helt fuldstændigt betryggende for både mennesker og miljø, sagde sundhedsministeren.

Fakta: Hvor i processen er vi nu?Her er de tre spor

Strategisk miljøvurdering tidligst færdig i 2014
Siden borgmestrenes sidste møde med ministeren i februar har Sundhedsministeriet afholdt et udbud på opgaven med at udarbejde en strategisk miljøvurdering af de seks lokaliteter, hvor der potentielt kan etableres et slutdepot. Af udbuddet fremgår det blandt andet, at kommuner og borgere i de berørte områder skal inddrages i miljøvurderingen – også ud over hvad lovgivningen kræver.

Eksportmuligheden undersøges fortsat
Sundhedsministeriet har desuden i maj bedt Udenrigsministeriet i samarbejde med Dansk Dekommissionering om at undersøge mulighederne for at eksportere alt affaldet fra Risø til udlandet. Undersøgelsen vil fortsætte, indtil anlægsfasen af et evt. dansk depot påbegyndes, hvilket tidligst bliver ved udgangen af 2016.

Beslutningsgrundlag for et mellemlager
Dansk Dekommissionering og GEUS er med assistance fra Statens Institut for Strålebeskyttelse ved at udarbejde et beslutningsgrundlag, der kan danne baggrund for en politisk beslutning om, hvorvidt man skal arbejde videre med tankerne om et mellemlager. Beslutningsgrundlaget vil forholde sig til fordele og ulemper ved et sådant lager og bl.a. beskrive, hvilke jordbundsforhold mv. et potentielt område skal have for evt. at kunne huse et mellemlager, men vil ikke pege på bestemte områder i Danmark.

RMJ

Skrevet af fra Fyens stft (C), d. 12-07-2013

I forbindelse med Fyens Stiftstidendes kampagne "Fyn for folket" sætter avisen pris på folkelig involvering i det nære demokrati.

Fyens Stiftstidende giver "Bland dig prisen" til enkeltpersoner eller fællesskaber, der har blandet sig i det lokale demokrati og derved skabt lokal forandring med lokal forankring.

Med prisen følger 15.000 kroner målrettet tiltag, der styrker fællesskabet.

Prisen uddeles ved Fyens Stiftstidendes folkemøde den 5. oktober.

Fynboer opfordres gennem avisen til at indstille sig selv eller hinanden i løbet sommeren. Avisen skriver løbende om de indstillede.

Deadline for indstillinger er 15. august.

Sådan indstiller du til Bland dig prisen:
Skriv en mail til blanddigprisen@fyens.dk, hvor du fortæller om indblandingen, der har skabt en lokal forandring med lokal forankring.
Husk at skrive hvem du er, hvor du bor og hvordan vi kan få fat på dig.

Dommerkomiten vurderer på følgende kriterier:
Initiativ,
Resultat,
Vedholdenhed,
Kreativitet,
Frækhed,
Værdi for fællesskabet,
Originalitet.

Skrevet af Poul Ladby, d. 13-06-2013

Hilsen fra Bornholm

Skrevet af fra Munkebo Lokal-TV, d. 08-06-2013

Se video af del af Folkemødet mod atomaffald, klik på linket herunder

Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 06-06-2013

Dansk atomaffald måske fejlklassificeret

Torsdag den 30. maj kunne man på P4 Bornholm høre en svensk NGO påstå, at de 233 kg atomaffald, der ligger på et mellemlager på Risø, og som Dansk Dekommissionering (DD) har ansvaret for måske er fejlklassificeret.

Dansk Dekommissionering har klassificeret de 233 kg affald som mellemradioaktivt. Dog mener Johan Swahn, svensk NGO’er og direktør for Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, at samme atomaffald bør klassificeres som højradioaktivt. Der findes en virksomhed i Studsvik, Sverige, der minder om den i Risø, da de laver den samme type undersøgelser.

- De brugte brænselsstave fra Studsvik betragtes som højradioaktive, siger Johan Swahn til DR’s P4 Bornholm, hvor området vest for Paradisbakkerne, ligesom Kertinge Mark, er i spil som muligt slutdepot. Han kritiserer derudover DD for ikke at ville frigive oplysningerne om det danske atomaffald, sådan at der kan foretages en uafhængig analyse af radioaktiviteten. For Johan Swahn ser det ud som om, at det danske affald er ompakket sådan at det nu kan klassificeres som mellemradioaktivt, men han skal bruge mere information for at bekræfte dette. Information som man altså ikke vil frigive.

– Og dette er ikke acceptabelt hvis det skal placeres i et slutdepot, siger Johan Swahn yderligere til P4 Bornholm. Og et slutdepot er lige netop det der er planlagt for det danske radioaktive affald. Noget andet Johan Swahn bider mærke i og som han er foruroliget over er, at både folketinget og DD er enige om at placere alle de 233 kg affald på samme sted. De 233 kg bør nemlig behandles for sig selv. (Ud over de 233 kg skal der i slutdepotet deponeres andre 5000 ton).

Direktør for DD, Ole Kastbjerg Nielsen, oplyser at klassificeringen af de 233 kg atomskrald er efter overensstemmelserne med reglerne i IAEA (Internationale atomenergi agentur). Disse er dog kun minimumsregler, og i Sverige er de mere forsigtige, siger Johan Swahn, der mener at Sveriges atomstandarder er langt bedre end IAEAs. Alle andre lande ville klassificere brændselsstavene fra Risø som højradioaktive, påstår Johan Swahn.

Men dagen efter, den 31. maj, svarer DD igen på Johan Swahns hårde kritik af håndteringen af det danske affald. Sektionsleder og souschef i DD, Anne Sørensen, siger om klassificeringen af de 233 kg atomskrald, at man blot følger anbefalingerne fra IAEA. Men det er ligepræcis dette, at Johan Swahn anfægter og spørgsmålet er, om vi i Danmark dog ikke burde være lige så forsigtige som i Sverige. - Og det er fuldstændig rigtigt, siger Anne Sørensen, at national lovgivning kan vælge at gøre anderledes end IAEA foreslår, som eksempelvis at være mere forsigtig. Men hun siger også, at det danske brændsel ikke har samme historik som det svenske, og derfor ikke er ligeså farligt.

- Det er forskellige tal man regner med, siger Anne Sørensen, men det er lige præcis de tal som Johan Swahn efterlyser for yderligere at kunne analysere farligheden af affaldet, men som DD ikke vil frigive. Anne Sørensen siger hertil, at da tallene skal behandles med forsigtighed, er dette ikke en mulighed. Men måske de fem kommuner, der stadig er i spil mht. den endelige deponering af det radioaktive affald, skulle kræve at få disse tal på bordet, sådan at de ved en uafhængig analyse, f.eks. fra Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, kunne vurdere affaldets farlighed med andre øjne.

Anne Sørensen siger, at vil man hæve sikkerhedsbaren for affaldet og ændre klassifikationen, så er det de nationale myndigheder der skal stå for dette.

Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 27-05-2013

Fyn skal IKKE splittes i atomer

Godt fremmøde til Nej Tak til Atomaffald i Kølstrup

Sådan lød budskabet fra Odenses borgmester Anker Boye, der i går stod på talerlisten til Nej Tak til Atomaffald på sportspladsen i Kølstrup.

I atomaffaldets skygge hvor ingen vil bygge!
Vi venter med længsel, når slutter hvor trængsel?

Sådan skrev AtomAffald InfoGruppen på indbydelsen til gårsdagens møde mod atomaffald i Kølstrup, der var spækket med talere og musik. Det planlagte slutdepot, der, hvis Kerteminde Kommune er uheldig, kan ende på Kertinge Mark, er stadig på folketingets dagsorden, omend det er længe siden at noget nyt er sluppet ud omkring hvad der sker på området. Målet med dagens møde på sportspladsen i Kølstrup var at oplyse og skabe yderligere nysgerrighed om depotet. - I skal blive ved med at undre jer og råbe op, lød opfordringen fra Torben Larsen, talsmand for Infogruppen.

Et samlet folketing besluttede i 2003 at restaffaldet fra Risø testcenter skal ende sine dage i en af landets kommuner som et slutdepot, og ikke et mellemlager, som det ellers er muligt at holde øje med i modsætning til et slutdepot, der skal graves langt ned i jorden.

Atomaffaldet skal ud af landet
Formålet med dagens møde var blandt andet via de indbudte talere at råbe resten af Fyn op, da et slutdepot i Kertinge ikke blot rammer Kerteminde Kommune, men hele Fyns omdømme. Og dette betyder ikke, at man arbejder på at "skubbe" lageret til en af de andre udpegede kommuner i landet, sagde borgmester Sonja Rasmussen på dagen, men på at få affaldet helt ud af landet til et sted hvor man er eksperter i at omgår farligt affald, hvilket man ingen erfaring har med i Danmark. Andre af dagens talere var Odenses borgmester Anker Boye samt folketingsmedlem for Venstre; Erling Bonnesen.

Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen opfordrede til at se optimistisk på folketingets stilhed omkring emnet. - Lad os sætte vores lid til folketinget, tro på, at grunden til at der har været så stille så længe er, at det tager tid at få folketinget til at ændre mening om sagen, konkluderede hun. Samtidig med opfordrede hun dog de fremmødte borgerne til sammen med hende ikke at lade politikerne glemme, at man i Kerteminde Kommune IKKE ønsker et slutdepot for atomaffald. Hun vil overfor regeringen slå på risikoen for at ødelægge drikkevandet i området, samt skade en af kommunens vigtigste indtægtskilder; turismen, som grunde til at lageret ikke skal ende i Kertinge.

Staten har ligget på den lade side
Torben Larsen, aktiv i Atomaffald Infogruppen, beklagede den måde hele sagen er blevet behandlet på af regeringen.
- Samtlige møder omkring emnet er blevet til på baggrund af de berørte kommuner, sagde han, selv landsmødet på Børsen, selvom andre har forsøgt at tage æren for det. - Staten har ligget på den lade side, men vi skal blive ved med at stille spørgsmål og blive ved med at råbe højt, opfordrede han. De forskellige infogrupper fra de berørte kommuner, herunder bl.a. Skive og Rødbyhavn på Lolland, vil være til stede ved årets folkemøde på Bornholm, hvor de endnu engang vil forsøge at råbe politikerne op for at få dem til at komme til fornuft.

- Hvorfor skal det graves ned hvis det ikke er farligt, spurgte Torben Larsen borgerne, ligesom han har spurgt sundhedsminister Astrid Krag, der også var indbudt til dagen. Hun havde af tidsmæssige grunde valgt at takke nej, men ønskede et godt møde via en e-mail, som Torben Larsen læste op.

Anker Boye (A) var en af dagens mere markante talere, der ønskede at få hele Fyn i tale. - Det bliver et nej tak til atomaffald herfra, Fyn skal IKKE splittes i atomer, sagde han og opfordrede fynboerne til at stå sammen i kampen om at holde atomaffald ude af Danmarks Have. Han sluttede af med et kinesisk ordsprog, der var en opfordring til folketinget: - Det er aldrig for sent at vende om, selvom man er gået langt ned af den forkerte vej.

Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 26-05-2013

Folkemøde mod atomaffald -

Se Video

Skrevet af AtomAffald Infogruppen, d. 26-05-2013

Mange tak for et godt Folkemøde 26. maj 2013

Tak til alle talere, musikere, hjælpere og fremmødte borgere

Vi talte 243 mennesker

Indstil AtomAffald gruppen og vi bruger de 15.000,- på sagen

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni Venlig hilsen Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår ti...

23.11 | 16:25

Hej Kirsten Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 s...

20.11 | 08:51

Hej Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er...