DK-5300 Kerteminde

Atomaffald Nej Tak

BREAKING NEWS hørte vi fra Revyholdet mange gange til forårsfesten og så kom der en bette nyhed som vi grinede af... Men den 4. maj 2011 har virkeligheden igen overgået fantasien, med meldingen om at Kertinge Mark er udpeget til deponeringsplads for atomaffald. Derfor er denne side oprettet til alles brug for samling og kommentarer omkring de lokale fremtidsplaner... Brug siden til dine kommentarer og ideer! Og siden blev i starten brugt til de indsamlede 8.255 NEJ-stemmer. Med venlig hilsen og på vegne af AtomAffaldgruppen i Kerteminde Kommune: Inger Larsen, Jørgen Lindø, Ejnar Rath, Karen Fomsgaard, Else Møller, Jørgen Povlsen, Bente Køster, Erland Porsmose, Søren Larsen, Torben Andersen, Dorte Frandsen, Peter Normann, Rikke Holm, Torben Larsen Atomposten hold dig opdateret på dette link: https://sites.google.com/site/atomaffaldklarhed/home/saadan-kan-du-informere-dig

Skrevet af fra Kjerteminde Avis (C), d. 10-11-2014

Atomaffald diskuteres i Kerteminde på lørdag

I mellemtiden lyder det fra forskere, at der ingen grund til hastværk er i placeringen af affaldet. I januar 2013 skrev Politiken, at der nu var politisk flertal for at sende affaldet til udlandet. Og i december rejser medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg til Holland for at se på mellemlageret Covra i Holland.

En studiegruppe bestående af lektor emeritus Anne Albinus, lektor emeritus Jens Bjørneboe, selvstændig Kirsten Braad Jacobsen, mag.art. Niels Henrik Hooge, cand.scient.adm. Anne Lemcke, sognepræst Jakob Fløe Nielsen, biskop Karsten Nissen, smedemester Bendy Poulsen og fhv. minister Bjørn Westh mener, at det mest ansvarlige er at undlade at haste det tvivlsomme slutdepotkoncept igennem og placere affaldet i et mellemlager, ligesom det sundhedsudvalget besøger i Holland. Men stadig er der ingen af de fem kommuner der ville være ovenud lykkelige for at huse et lignende lager.

På lørdag ankommer fire af de fem kommuners borgergrupper til Kerteminde, hvor en strategi for det kommende samarbejde på tværs skal lægges. Inden længe skæres de seks udpegede steder nemlig ned til kun to, men dette betyder ikke at de kommuner der fravælges ikke vil hjælpe de resterende to udvalgte. I stedet vil man stadig kæmpe side om side i kampen om at få enten et mellemlager trumfet igennem, eller at få affaldet transporteret udenlands.

- Formålet er at koordinere kræfterne bedst muligt, siger talsmand Jørgen Lindø fra Kerteminde. – Nu er Rambølls rapport udkommet og snart skal Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg træffe beslutning om den videre proces. Og selv om det er sandsynligt, at de fem udpegede kommuner reduceres til en eller to, så er det vores holdning, at de fem fortsat skal kæmpe en fælles kamp for, at affaldet ikke graves ned i Danmark.
I stedet peger grupperne på en mellemlagerløsning, som løbende kan overvåges tæt.

- På mødet skal grupperne finde fælles fodslag. Jo flere vi er, jo mere gennemslagskraft har vi i vores dialog med beslutningstagerne, siger Jørgen Lindø og understreger betydningen af samarbejde på tværs i en sag, der kan få alvorlige konsekvenser.

Skrevet af Atomaffaldgruppen, d. 08-11-2014

PRESSEMEDDELELSE

Vi opfordrer Folketingets medlemmer til at ændre beslutningen af 13. marts 2003, således at processen omkring det radioaktive affald på Risø ændres – og en ny proces, som ikke har nedgravning som mål, igangsættes.

I ministeriets netop udsendte ”Miljøvurdering af plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemradioaktivt affald” vurderer Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ikke at mellemlagerløsningen og eksportmuligheden for atomaffaldet er ”rimelige alternativer” til et slutdepot med nedgravning. Denne konklusion når man frem til inden slutdeponeringsmuligheden er fuldt belyst – og inden mellemlagerløsningen overhovedet er undersøgt.

De fortsatte undersøgelser omkring nedgravning af affaldet og en alternativ mellemlagerløsning samt eksportmuligheden blev ordførerne for alle Folketingets partier enige om i november 2012. Allerede nu – inden undersøgelserne er færdige – drager ministeriet konklusionen, at affaldet under alle omstændigheder skal graves ned.

Vi undrer os, hvis alle Folketingets partier og deres ordførere er enige i dette på nuværende tidspunkt – VI TROR DET IKKE !!!

Vi opfordrer derfor Folketingets 179 medlemmer til at revurdere beslutningen af 13. marts 2003 om nedgravning af det radioaktive affald og hver især stille sig selv spørgsmålene:

”Er vi stadig sikre på, at en nedgravning af radioaktivt affald, hvor en del vil være radioaktivt i tusinder af år, stadig er en realistisk løsning med højeste prioritet ?

Er vi stadig sikre på, at betonkældre i fugtige omgivelser kan holde og garantere mod udsivning af radioaktive stoffer og tungmetaller i flere tusinder af år ?

Er vi sikre på ikke at gentage fejlen fra Harboøre Tange ved høfde 42 ved endnu en gang at grave forurenende affald ned ?

- Eller er det klogere, at opprioritere andre alternativer, som løbende kan overvåges og med fortsat mulighed for afværgeforanstaltninger ved utilsigtede hændelser ?

Vi der bor i de 6 udpegede områder er ikke i tvivl. Stop undersøgelserne af ”nedgravningsløsningerne” og sæt en ny og mere bæredygtig proces i gang. Der er ingen evidens for at betonkonstruktioner er holdbare i fugtige miljøer på længere sigt. Se blot på resterne af de 70-årige bunkere langs den jyske vestkyst.

Vi er overbeviste om, at Folketingets 179 medlemmer deler vore bekymringer og holdninger. Vi ser frem til at Folketinget snarest ændrer sin beslutning af 13. marts 2003 og igangsætter en anden og mere bæredygtig proces.

8. november 2014

Borgergrupperne i

Struer kommune
Skive kommune
Lolland kommune
Bornholms regionskommune
Kerteminde kommune

Skrevet af Atomaffaldgruppen, d. 08-11-2014

Bilag

Uddrag af
( fremhævelserne er vore ):

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Enhed: Sygehuspolitik
Sagsbeh.: SUMTK
Sags nr.: 1305421
Dok. Nr.: 1528936
Dato: 22. september 2014
Miljøvurdering af plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald
Høringsnotat - scoping

2.1.2. Rimelige alternativer
I fortsættelse af ovennævnte har en række høringsparter også tilkendegivet, at man – som følge af, at der er igangsat vurderinger af muligheden for dels at etablere et mellemlager dels at eksportere alt affaldet til udlandet – skal inddrage disse to løsningsmuligheder som såkaldte ”rimelige alternativer” i miljøvurderingen af plan om etablering af et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vurderer ikke, at mellemlagerløsningen og udlandssporet i lovens forstand er ”rimelige alternativer” i forhold til miljøvurderingen af et slutdepot. Baggrunden for denne vurdering er, at en mellemlagerløsning ikke på langt sigt kan erstatte en slutdepotløsning. Efter affaldsdirektivet, skal der på sigt træffes beslutning om en slutdeponering. Et mellemlager er således en anden og ikke sammenlignelig løsning. Heller ikke udlandssporet vurderes at være et rimeligt alternativ at sammenligne med, da sporet kun kan realiseres, hvis der viser sig en mulighed herfor i udlandet.

Der er således tale om en plan, der alene forholder sig til de seks udpegede områder, der potentielt kan rumme et slutdepot. Et sådant depot er i sig selv en løsning, der ikke er reversibel i sin natur, da det skal rumme affaldet i al fremtid og således også beslaglægger et areal og en undergrund fremadrettet.
Alternativerne, der indgår i miljøvurderingen, er således de seks udpegede områder og 0-alternativet, dvs. konsekvenserne af ikke at gennemføre planen

Link til rapporten:
http://www.sum.dk/Temaer/~/media/Filer%20-%20dokumenter/Slutdepot-H-oktober-2014/Hoeringsnotat-scoping.ashx

Foto: Tønder med radioaktivt affald opbevaret i 30 år under det tidligere atomkraftværk i Bunsbüttel, Tyskland:

Skrevet af Atomaffaldgruppen, d. 02-11-2014

Atomaffaldsdepot: Fælles møde mellem borgergrupperne på lørdag.
Omkring kl. 16 på lørdag den 8. november har borgergrupperne fra de fem udpegede områder lagt en strategi for det kommende samarbejde på tværs.
Pressen er velkommen i Frivilligcenter Kerteminde, Grønlandsgade 3.

De fem udpegede kommuner står sammen
Borgergrupper fra de fem danske kommuner, der er udpeget som mulig placering for et atomaffaldsdepot, mødes på lørdag i Kerteminde.
- Formålet er at koordinere kræfterne bedst muligt, siger talsmand Jørgen Lindø fra Kerteminde. – Nu er Rambølls rapport udkommet og snart skal Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg træffe beslutning om den videre proces. Og selv om det er sandsynligt, at de fem ’kandiderende’ kommuner reduceres til en eller to, så er det vores holdning, at de berørte kommuner fortsat skal kæmpe en fælles kamp for, at affaldet ikke graves ned i Danmark. I stedet peger borgergrupperne på en mellemlagerløsning, som løbende kan overvåges tæt.
På mødet skal grupperne finde fælles fodslag. Jo flere vi er, jo mere gennemslagskraft har vi i vores dialog med beslutningstagerne, siger Jørgen Lindø og understreger betydningen af samarbejde på tværs i en sag, der kan få alvorlige konsekvenser.

FAKTA
Siden 2003 har Folketinget arbejdet med den model, der hedder varig opbevaring. Først i 2011 koblede den daværende sundhedsminister alternative muligheder på projektet i form eksport eller etablering af en mellemlagerløsning.

Kontakt: Jørgen Lindø, telefon 65 32 27 08.

Skrevet af Steen Blom Kirsten, d. 02-10-2014

"Det er lidt uforståeligt, at borgerne fra de forskellige udpegede områder for deponering ikke er gået sammen i deres modstand. Niels Bor pegede allerede i 1950 erne på muligheden for at deponere affald, som vil tilfredsstille alle. Nemlig at sende det tilbage, og lægge det i minegangene i Kvanfjeldet i Nasak. Hele geologien der, er indstillet på det radioaktive stof, og der, vil det ikke være til skade for omgivelserne". (Citeret)

E-mail:

@gmail.com

steenblomkirsten

Skrevet af Torben Larsen, d. 28-09-2014

Tak Ida, for din hyldest til gruppens arbejde.

Foto taget på Ida Holm Mortensens udstilling på Toldboden i Kerteminde.

Skrevet af fra www.kjavis.dk (c), d. 25-09-2014

Lydhørhed omkring atomaffald breder sig

Ny, uvildig rapport fra Aalborg universitet om deponering af atomaffald skal medvirke til at råbe politikerne op i sagen om deponering af atomaffaldet fra Risø, hvor Kertinge stadig er med i puljen

I sidste uge var der informationsmøde i Atomaffaldsgruppen i Kerteminde. Mødet var sat i stand så medlemmerne af gruppen kunne diskutere de oplysninger man har til dato og der skulle følges op på hvor man står i sagen. Det er endnu uvist hvornår de seks placeringer kortes ned til to, og det er endnu uvist hvorvidt man har i sinde at benytte sig af internationale og uvildige undersøgelser af effekterne af et slutdepot i Danmark, der skal indeholde atomaffald fra Risø.

PR-ansvarlig i Atomaffaldsgruppen Rikke Holm fortæller: - Det er meget positivt at der i sidste uge fra Aalborg universitet blev udgivet en rapport hvori forskere påpeger behovet for et kursskifte i sagen. Det var blandt andet denne rapport der blev diskuteret på mødet i Kerteminde, hvor man også drøftede fremtidige kommunikationsstrategier over for både politikere og borgere.

- En af de målsætninger vi har, er at komme bredere ud til borgerne i kommunen med informationer omkring atomaffaldet og deponeringen heraf. Der er en stor udfordring i at overskue og sætte sig ind i det tekniske materiale, der er tilgængeligt. Det gavner naturligvis heller ikke, at flere af høringssvarene på sum.dk eksempelvis alene er tilgængelige på andre sprog end dansk, hvilket er en yderligere – og helt unødvendig - barriere. I atomaffaldsgruppen kunne vi godt ønske os, at man som et minimum oversætter høringssvar fra udlandet til dansk, udtaler Rikke Holm.

Debatten er nu mere nuanceret
Det har været svært at råbe politikerne op i denne sag. Rikke Holm fornemmer dog at der er ved at blive løst lidt op for tingene og at det går den rigtige vej i kommunikationen mellem grupperne og Christiansborg. – Vi har fået en langt mere nuanceret debat og vi oplever, at flere politikere nu er interesserede i at mødes og høre vores argumenter, udtaler Rikke Holm. F.eks. havde vi i sidste uge et meget positivt besøg af sundhedsordfører Mai Mercado(K).

Uafhængige eksperter en nødvendighed
Det er især den uvildige rapport fra Aalborg universitet der glæder Rikke Holm. – Der har ikke tidligere været stor lydhørhed omkring vores ønske om at inddrage uafhængige eksperter, men det er lige netop det forskerne i Aalborg anbefaler, fortsætter hun. - Det er helt oplagt at gøre brug af den viden, man allerede har i forbindelse med deponering af atomaffald i bl.a. Holland og Sverige. Uafhængighed er desuden afgørende for, at vi som borgere genvinder den tillid til berørte myndigheder, som er mistet i den årelange proces, vi har været igennem. Det er endnu en af konklusionerne fra Aalborg Universitet.

Atomaffaldet er svært nedbrydeligt
- Høringssvar fra bl.a. Sverige peger på, at vi har behov for at få belyst hvilke konsekvenser ex. klimaforandringer vil have på et atomaffaldsdepot så tæt på ex. fjorden og på de borgere, der bor i nærheden at det udsete område. At vi har behov for at kigge væsentlig længere frem end blot 100 år, fordi dele af det radioaktive affald skal deponeres meget, meget længe, før det kan betegnes som ufarligt. Undersøgelsen fra Aalborg Universitet kan forhåbentligt være med til at motivere politikerne til at kigge nærmere på hele processen med at finde frem til den korrekte måde at lagre atomaffaldet i fremtiden.

- Vi hører rigtig gerne fra politikerne hvorvidt de har tænkt sig at følge forskernes anbefalinger og inddrage uafhængige, udenlandske eksperter, - i så fald hvilke, og i samme ombæring opfordrer vi politikerne til mere åbenhed og større gennemsigtighed i hele spørgsmålet om en genhusning af det atomare affald fra Risø, slutter PR-ansvarlige for atomaffaldsgruppen i Kerteminde Rikke Holm.

Skrevet af fra Kjavis.dk (C), d. 19-09-2014

Tillid mellem borgere og myndigheder skal genskabes

Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet står bag undersøgelse der blandt andet afslører mistillid fra de borgere, der potentielt skal huse depot med radioaktivt
affald, til myndighedernes information og sagsbehandling i forhold til deponeringen af affald fra Risø

767 personer har svaret på en spørgeundersøgelse, der blev gennemført i august 2014. 77 % af besvarelserne kommer fra borgere bosiddende i de seks områder (Bornholm, Kerteminde, Lolland, Roskilde, Skive og Struer), der er udset som mulige deponeringssteder for det radioaktive affald fra nukleare forsøg på forskningscentret Risø. Specielt fra Skive og Bornholm, hvor debatten har været ekstra intens, har mange
borgere deltaget i undersøgelsen.

Professor Lone Kørnøv, som er leder af Det Danske Center for Miljøvurdering, understreger, at det er de kritiske røster, der kommer til orde i undersøgelsen, fordi den netop har sigtet mod at kortlægge holdningerne hos de mest berørte:
- Resultaterne viser, at processen indtil nu ikke har kunnet skabe den dialog og tillid, der er nødvendig for at samarbejde om at finde en fælles og holdbar løsning. Men svarene giver også grundlag for en række konstruktive forslag til den videre proces. Vi tror på, at hårdknuden kan løsnes, hvis man griber processen
og vurderingerne anderledes an, siger Lone Kørnøv...

E-mail:

Hjemmeside:

Skrevet af AtomAffaldgruppen, d. 14-08-2014

Læs rapporten om at blande radioaktivt affald og bliv måske usikker på om myndighederne har styr på sagen?

Skrevet af Miljøøkonom Kim Degn Pedersen

Hent den på linket herunder

Skrevet af Borgergruppen mod atomaffald i Kerteminde, d. 13-08-2014

Brug 5 vigtige minutter og få
dit svar med i kommende høring:

ER DU TILFREDS MED PROCESSEN
OMKRING
ATOMAFFALD
I KERTEMINDE?

Skemaet er landsdækkende og udviklet
af Aalborg Universitet. Svarene medtages i kommende høring.

Skrevet af (Didde) Edith Skou Sørensen, d. 12-08-2014

Det omtalte radioaktive affald skal efter min mening blive på Risø.
Ladby skibet er en god og smuk naturarv som vi skal passe på, og på ingen måde ødelægges.

E-mail:

npssorensen

@gmail.com

Skrevet af fra Politiken (c), d. 11-08-2014

Kroniken Et hul i jorden

Man overvejer seriøst at begrave Risøs atomaffald et sted i Udkantsdanmark, skønt ingen kender konsekvenserne. Vi har kun brændselsstavene - ikke de vises sten.

Martin Krogh Andersen, forfatter

Jeg synes, at græshopperne herude er begyndt at lyde lidt ligesom geigertællere. Kan det være rigtigt? De knitrer og skratter fra grøftekanten, når man cykler forbi Kertinge Mark. Landskabet mødes, som det plejer, med vandspejlet i Kertinge Nor, træerne svajer i vinden, sådan som træer altid har gjort...

læs videre på

Skrevet af Stephen Vestbirk, d. 13-06-2014

Det er lidt uforståeligt, at borgerne fra de forskellige udpegede områder for deponering ikke er gået sammen i deres modstand. Niels Bor pegede allerede i 1950 erne på muligheden for at deponere affald, som vil tilfredsstille alle. Nemlig at sende det tilbage, og lægge det i minegangene i Kvanfjeldet i Nasak. Hele geologien der, er indstillet på det radioaktive stof, og der, vil det ikke være til skade for omgivelserne.

E-mail:

@tandlaegepost.dk

vestbirk

Skrevet af Atomaffaldgruppen, d. 27-05-2014

Borgermøde om Atomaffald 7. maj 2014

Tak til alle der mødte op og undskyld at udbyttet var så minimalt

Tegning: Ole vedby (c)

Skrevet af Tina Brix Rosengreen, d. 07-05-2014

Umiddelbart mener jeg omtalte radioaktive affald skal forblive ved Risø, jordbundsforholdene taler for det. Kerteminde og det smukkeste hjørne af nordøst Fyn skal ikke ha´en brod i øjet, for andres dumheder. Jeg møder op i aften, og hvis nogen har brug for et lift er jeg klar

E-mail:

brixstella

@yahoo.co.uk

Nyeste kommentarer

27.03 | 16:10

Fint vi lejer let telt den 5 juni Venlig hilsen Bendix

15.03 | 07:49

Kære Alle i Kølstrup. Her fra Ulriksholmvej 9 skal lyde et rigtig god forår ti...

23.11 | 16:25

Hej Kirsten Ja, men skriv på: http://www.123hjemmeside.dk/tl9/53259432 s...

20.11 | 08:51

Hej Jeg har tidligere modtaget jeres blad, men gør det ikke mere. Er...